January Jones 10
COMPLEET VERHAAL
January Jones 10
KLIK
voor andere strips van
Eric Heuvel
JANUARY JONES 10
Flying Down to Rio II

Eric Heuvel
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 16,95 (HC)
Voor een jonger publiek
"Hebben we Flying Down to Rio deel 1 gemist?" Dat vroegen we ons af toen we met de nieuwe January Jones in de hand onze stripwinkel verlieten. Bij thuiskomst bleek dat niet het geval te zijn. Dit keer wordt January gestrikt om mee te doen in een film die zich afspeelt in deze Braziliaanse miljoenenstad en de titel van die film is ook van toepassing op dit album.

Het is wederom een echte January Jones met actie en exotische locaties, maar de laatste albums krijgen we soms wel het gevoel dat schrijver en scenarist Eric Heuvel zich tot een wat jonger publiek wil richten. January's op en top Nederlandse mecanicien Rik speelt steeds meer de hoofdrol en het interessante personage van January wordt oppervlakkiger. We hopen niet dat ze op termijn een bijrol krijgt in haar eigen albums. Rik vinden we soms wat pedant overkomen en January is gewoon een heldin met vleugels.

Het tempo is hoog met genoeg plotwendingen, maar het einde vinden we niet het beste stuk van het scenario. Als hier een tweeluik van werd gemaakt, had de interessante verhaallijn dieper uitgewerkt kunnen worden en waren er minder plotselinge sprongen nodig die op het einde wat gekunsteld overkomen. Normaal zijn we voor January Jones minder kritisch, maar als je een langdurige relatie met haar begint te krijgen leggen we de lat ook hoger dan gemiddeld.

We hebben Eric Heuvel al eens genoemd als een gedroomde tekenaar voor een album van Blake en Mortimer. Daar richten de Nederlanders Teun Berserik en Peter van Dongen zich nu op. Toch heeft Heuvel een tekenstijl die vergelijkbaar is. Wellicht zou zijn tekenstijl voor een andere reeks nog beter tot zijn recht komen als ooit de rechten van Kuifje vrijkomen en er weer nieuwe albums van gemaakt mogen worden.
DAI HEINEN --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: