Pipo de Clown
COMPLEET VERHAAL
Pipo de Clown
 
PIPO DE CLOWN
En het Rimboegeheim

Jan van der Voo + Wim Meuldijk
Uitgeverij Favoriet (Jan van der Voo Collectie) | 48 p. | € 12,50 (SC)
Bol van de fantasie en de gebeurtenissen
Sinds een paar jaar geeft Uitgeverij Favoriet strips uit van Børge Ring, Jan Van Haasteren en Jan van der Voo in collecties die naar hen zijn vernoemd. Dat gebeurt lang niet chronologisch of volgens nummer. Zo ligt nu deel 13 in de Jan van der Voo Collectie voor ons in een oplage van slechts tweehonderdvijftig exemplaren. Eerder verschenen Ketelbinkie 1 (deel 4), Pipo de Clown 3 (deel 5) en Ketelbinkie 2 (deel 12) in dezelfde collectie. Een complete albumlijst met verschenen en te verschijnen albums,in deze collectie is een gemis in dit album. Op dat gebied gaf Uitgeverij HUM! een goed voorbeeld met Philemon die de uitgeverij ook niet chronologisch (her)uitgeeft.

Nederland lijkt wat te hebben met clowns, zie ook Bassie en Adriaan, Peppi en Kokki en een verontrustende golf killerclowns. Pipo de Clown is bij onze Nederlandse vrienden een bekende kindervriend die sinds 1958 en nog steeds in tv-series, theatershows, musicals en strips opdraaft. Van der Voo vertrouwde de scenario's van bedenker Wim Meuldijk tussen 1969 en 1973 op papier toe in het weekblad Donald Duck. Al die verhalen wil Uitgeverij Favoriet al dan niet voor het eerst in album uitgeven. Pipo de Clown en het Rimboegeheim was nog niet in album verschenen. Speciaal hiervoor gebeurt dat met een compleet nieuwe, digitale inkleuring en lettering. Hier is werk in gekropen.

Het verhaal is duidelijk voor kinderen en staat bol van de fantasie en gebeurtenissen. Via Verplaatspoeder van Pipo's "opapa" verhuist papa Pipo zijn gezin en zijn hele hebben en houden in de circuswagen naar zonniger streken om de regen in eigen land te ontlopen. Ze komen in een woestijn terecht waar ze snel het gezelschap krijgen van Arabieren op kamelen. Ze zien in Pipo een tovenaar en nodigen hem en zijn familie uit naar hun sjeik die zich in zijn paleis verveelt. Pipo wordt geacht de sjeik op te vrolijken, maar dat zint de oude tovenaar niet. De sjeik geeft Pipo vervolgens de opdracht om in het land van de M'Kwababbels een verjongingsdrank te halen. Het belooft een gevaarlijke reis naar de rimboe te worden, maar Pipo en compagnie zijn vernuftig, slim en sluw genoeg om alle moeilijkheden de baas te kunnen.

Van der Voo heeft een prettige tekenstijl met klare lijnvoering. Eenvoudig genoeg om leesbaar te blijven, gedetailleerd genoeg om volle pagina's te bekomen. Ideaal voor kinderstrips, vinden we. Maar anno nu zullen vooral nostalgici (voor wie de verzamelaarscollectie ook wel is bedoeld) verhaal en tekeningen het meest waarderen.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018