Jack Cool 2
SLOT VAN HET TWEELUIK
Jack Cool 2
JACK COOL 2
1967 - Tot Acid Zult Gij Wederkeren

Olivier Mangin + Jack Manini
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 56 p. | € 19,95 (HC)
Van je à propos
De heerlijk psychedelische, van cultfiguren geïmpregneerde LSD-trip en gesjeesde detectivestrip Jack Cool is tot een einde gekomen. We vinden het nu al jammer dat tekenaar Olivier Mangin zich terug moet bekeren tot een klassiekere paginaopbouw in plaats van de dansende prenten die een hallucinerend effect vergroten. We houden 'm al in de gaten sinds de trilogie Liefde in Oorlogstijd, ook al op scenario van een op dreef zijnde Jack Manini. In Jack Cool zet Mangin alle grafische registers open, uiteraard dankzij de flowerpower-sixtiessfeer vol markante, en zelfs op historische figuren gebaseerde personages.

De bij de hippiecommune de Merry Pranksters opgenomen, van zijn opgelegde verantwoordelijkheden weggevluchte en de mysterieus gehandschoende Jezus Grijstus is er een van. De privédetective, Jack Cool, die 'm achternazit is een ander. Tegelijk probeert Jack de dochter van actrice Jayne Mansfield terug te vinden die naar de Merry Pranksters zou zijn weggelopen. Jayne staat onder invloed van een drugsdealer die satanische missen leidt met Jayne als hogepriesteres. Kan het nog gekker? Jawel! Jack en de man die hij moet terugbrengen kennen elkaar. Het mysterie achter de handschoen leidt naar een van de pot gerukte flashback die zo ongeloofwaardig is dat het alsnog als apotheose past in het geheel.

Prima tekeningen en een verhaal vol verrassingen. Soms moet je als lezer van je à propos gebracht worden om de mogelijkheden van het stripmedium weer wat meer te waarderen.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2018