Iris
ONE-SHOT MET EXTRA'S
Iris
KLIK
voor andere strips van
Thé Tjong-Khing


KLIK
voor andere strips van
Lo Hartog van Banda
IRIS
Een Roman voor Kijkers
Thé Tjong-Khing + Lo Hartog van Banda
Sherpa | 160 p. | € 45,00 (HC)
Perfectie
Iris is een te koesteren meesterwerk van Thé Tjong-Khing en Lo Hartog van Banda dat zich afspeelt in een futuristische tijd waarin niet meer gewerkt moet worden en vermaak een way of life is. Als jonge popartieste valt het brave en ietwat naïeve meisje Iris — een ideale speelbal — ten prooi aan de manipulatieve mediamagnaat MG die voor zijn microfoon en beeldschermen alles in de gaten houdt. Iris wordt als gefingeerd rolmodel het idool van een nieuwe tijd die komaf maakt met de pruikentijd, de ster van de revolutie. Ze mag (moet) als eerste optreden zonder pruik. Andere droomkoningen weten dat er een stunt in voorbereiding is waarmee MG de hele droombusiness in handen krijgt. Haar vriendje Mark probeert Iris terug tot zinnen te brengen, maar Iris is wel gesteld op haar leventje als ster. Mark krijgt de hulp van een geheim agente om MG's plannen te dwarsbomen.

Dit one-shot over ware en onechte vrijheid, imago, beeldvorming en identiteit verscheen in 1968 voor het eerst. Ongelofelijk dat het al vijftig jaar oud is. De thema's zijn allesbehalve verouderd. Het volstaat om vloggers, bloggers, instagrammers en realitysterren aan het werk te zien om de toon van het verhaal te vatten. De grafische uitwerking is stijlvol in een aantrekkelijke, nog steeds commerciële pop art.

"Heruitgave" is eigenlijk een te makke omschrijving voor het werk dat vormgever Rudy Vrooman aan het remasteren van de pagina's en de inkleuring verrichtte, in samenspraak met Thé Tjong-Khing die te weinig tijd kreeg om vijf decennia geleden de oorspronkelijke inkleuring volledig uit te voeren. Op de koop toe is het achtergronddossier ontzettend uitgebreid. Meer dan zestig pagina's zijn gewijd aan de totstandkoming van de strip met stevig uitgewerkte, herhaaldelijke verwijzingen naar strips (zoals Jodelle, Pravda, Valentina, Barbarella), films, grafische vormgeving, muziek en kunst (Roy Liechtenstein, Andy Warhol) en artikels over de toenmalige maatschappij, tegencultuur en heel wat meer. Meer dan dertig mensen verleenden hun medewerking aan deze uitgave die 160 pagina's telt. Vooral de inbreng van Hanco Kolk (die lang rondliep met het idee een remake te maken van Iris) is waardevol. Hij laat ons stilstaan bij de geniale lijnvoering van Thé Tjong-Khing en diens keuzes voor het in beeld brengen van diverse taferelen. Voor ons was het ook een plezier om herinnerd te worden aan iconen als Brigitte Bardot, Twiggy, Françoise Hardy, Jane Fonda en andere schoonheden. Iris past in dat rijtje.

In een quote in het dossier laat Thé Tjong-Khing optekenen dat hij een strip wilde maken zoals een filmregisseur een film. "Ik wou de perfecte strip maken." De definitie van een perfecte strip is voor elke striplezer anders, maar in elk geval is deze uitgave van Sherpa de perfect verzorgde strip.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2018