Ira Dei 2
SLOT VAN EERSTE TWEELUIK
Ira Dei 2
KLIK
voor andere strips van
Ronan Toulhoat


KLIK

voor andere strips van
Vincent Brugeas
IRA DEI 2
Het Deel van de Duivel

Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas
Dargaud | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Suicide Squad anno 1040
Het leek simpel. Je laat de goeden tegen de slechten vechten in Sicilië, zo ergens rond 1040. De slechten zijn hier de Ottomanen die Europa onder de voet willen lopen. Van binnenuit worden de islamieten weliswaar verscheurd door innerlijke conflicten, maar ze slagen erin zich op te laden voor dat ene grote doel, namelijk de wereldheerschappij. Aan de andere kant heb je de goeden, de Byzantijnen. Zij worden aangevoerd door de gewiekste krijgsheer Strategos Maniakes. Zijn soldaten en generaals genieten de gekochte steun van een gigantische horde Vikings onder leiding van de Varangier Harald de Meedogenloze. Strategos kocht voor zijn strijd ook de bijkomende steun van een driehonderdtal Normandische huurlingen onder bevel van de vechtbeer Guillaume de Hauteville. Om het geheel wat af te kruiden doen er nog een handvol Griekse Patzinaken mee onder leiding van ene Tancrède. Die laatste is geen gewone. Hij is een rebelse, westerse 'kruisvaarder' die ontsnapt is uit een Moorse zwavelmijn, maar wiens bezittingen allemaal in beslag zijn genomen door de Byzantijnse paus Eligius. Die was zo listig om hem te laten manipuleren door Etienne, een van zijn priesters die bovendien geen pijn kan voelen. Etienne is op zijn beurt als was in de handen van zijn betoverende zus. Hun doel is om Robert Tancrède om te vormen tot een meedogenloze krijger die exclusief voor het christendom vecht. De belichaming van de Toorn van Gods, de Ira Dei. Al die spelers vormen, aangevuld met wat getrouwen en andere minnaressen, de stukken van een geweldig schaakspel waar goed eveneens slecht is. Kortom, een middeleeuws Suicide Squad.

We hebben een vijftal andere intro's geschreven voor deze bespreking. Ze waren prachtig, intrigerend en uitermate wervend. Uiteindelijk grepen we toch weer terug naar bovenstaande gortdroge opsomming van de schaakspelstukken. Hoe het uiteindelijke spel zelf afloopt, moet je nu maar zelf lezen. Maar je kan gerust een zin maken met zinsneden als "miljaardedzju, bende klootzakskes, die had ik niet zien afkomen" en dies meer. Scenarist Vincent Brugeas nam als rode draad dit intrigerende, waargebeurde verhaal. Hij veranderde gewoon elke hoofdrolspeler in een monster. Niemand is wie hij lijkt te zijn. Manipulatie, cynisme, opportunisme, dwaasheid en genadeloze liefde. Alles wat de mens maakt wie hij is, komt aan bod. Ira Dei transformeert de mens tot larven die langzaam aan ontpoppen uit hun cocon. Het zijn allemaal motten verblind door het licht van geluk, goud en god.

In deze poel des verderf dartelt Ronan Toulhoat. De tekenaar leeft zich he-le-maal uit in de vele epische vechtscènes die hij combineert met een prima bladindeling. Bovendien valt het ons nu pas op hoeveel zijn groezelige stijl begint aan te leunen bij die van Grzegorz Rosinski. Er bestaan slechtere voorbeelden.

De uitgeverij en de auteurs zien het groot(s) met deze reeks. Na het Sicilië-luik trekken de hoofdfiguren richting Italië. En zo gaat het diptiekgewijs verder naar Constantinopel, Rusland, de Baltische staten om uiteindelijk te stranden in het Spanje van de Moren. En dit aan één album per jaar. Als de kwaliteit van het eerste tweeluik nog maar een beetje aangehouden blijft, wordt deze Ira Dei een heuse verkooptopper. Het is heus geen toeval dat hij samen met Thorgal en andere XIII'en in de belangrijke novemberoffice wordt gelanceerd. Houd vanaf nu maar de kalender in de gaten.
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: