Horizontaal
COMPLEET VERHAAL
Horizontaal
KLIK
voor andere strips van
Jan Bosschaert


KLIK
voor andere strips van
Zidrou
HORIZONTAAL
Dagboek van een Uitgesterkte Zwangerschap

Jan Bosschaert + Zidrou
Le Lombard | 72 p. | € 15,95 (HC)
Ochtendmisselijkheid
Door complicaties in het begin van haar zwangerschap is Sybil genoodzaakt zes maanden horizontaal te gaan. Dat is zowat het uitgangspunt van deze langverwachte samenwerking tussen twee chouchous van het moderne beeldverhaal: Zidrou en Jan Bosschaert. Door middel van de hak op de tak tijdsprongen loodst de scenarist ons langs alle mooie en moeilijke momenten van deze "uitgestrekte zwangerschap". Maar terwijl hij ons bij Lydie, Michel en zijn vele andere toppers direct bij het nekvel wist te grijpen, blijft ons huidje nu strakgespannen als kregen we een driedubbele dosis botox rechtstreeks tussen onze halswervels geïnjecteerd.

We zien ons graag als een moderne man die zonder gezeur zijn taken in het huishouden op zich neemt en die heel die #metoo-heisa in zijn persoonlijk leven niet nodig heeft. Kortom, ons respect voor de vrouw is onpeilbaar en we zullen ons nooit kunnen voorstellen wat voor een aanslag zo'n zwangerschap op lichaam en geest betekent. Toch waren we Sybils gezeur en geëmmer al na enkele pagina's kotsbeu en de warmte waarmee Zidrou zijn albums normaal doordrenkt, komt nu nogal geforceerd over. Damesbladen kunnen we vermijden, zwangerschapsblogs staan niet bij onze werkbalkfavorieten, maar een strip van dit topduo had een must-read moeten zijn...

Toch is het zeker niet alleen kommer en kwel. Tegen het einde komt de scenarist met een fijne vondst op de proppen — al vonden sommige collega's het een twist die eerder in Sturm der Liebe thuishoort — die weer vintage Zidrou is. Ook de tekeningen van Bosschaert zijn zoals gewoonlijk van een hoog niveau, al lijkt het ons dat hij een korte omweg in zijn comfortzone gemaakt heeft en iets grofkorreliger te werk gegaan is.

Zo'n botoxinjectie werkt tot zes maanden blijkbaar. Hopelijk is ons nekvel tegen de volgende Zidrou-worp voldoende ontspannen om weer ten volle te kunnen genieten van 's mans onmiskenbare vertelkwaliteiten. Nu dreigt hij even een schuif te zakken, al kunnen we niet direct een schrijver voor de geest halen die op korte tijd zoveel topscenario's op de stripwereld heeft losgelaten!
MARIO STABEL --- juni 2018