De Hemingway Triatlon
COMPLEET VERHAAL
De Hemingway Triatlon
 
DE HEMINGWAY TRIATLON
Dirk-Jan Hoek
Sherpa | 160 p. | € 19,95 (HC)
The Importance of being Ernest
Hoewel de recente #metoo-strubbelingen bewijzen dat het Nobelprijscomité niet altijd gelijk heeft, zijn er weinig mensen die Ernest Hemingways Nobelprijs voor de Literatuur van 1954 in twijfel trekken. Zijn gortdroge, uitgebeende stijl en zijn flamboyante, avontuurlijke manier van leven zorgden ervoor dat hij jarenlang de bestsellerlijsten bleef aanvoeren en ook nu nog wordt zijn werk regelmatig herdrukt. Hier in Vlaanderen werd de man natuurlijk onsterfelijk door de onvolprezen Dana Winner-adaptatie van De Oude Man en de Zee (grijns-gnuif-grinnik-ironiemeter in het rood!).

Dirk-Jan Hoek portretteert een Hemingway die er niet zo goed aan toe is. Zijn laatste boek Across the River and into the Trees werd neergesabeld door de critici en dit leidde tot een knoert van een writer's block. Tel daar nog de nodige erectie- en drankproblemen bij en je kunt je al voorstellen dat het geen lachertje was in 's mans Cubaanse casa. Op een dag verschijnt dan ene George Adams ten tonele, een (fictieve) oorlogsheld en populair talkshowhost. Hij is ervan overtuigd dat hij de schrijver weer op het juiste spoor kan rangeren als die er tenminste mee instemt Adams' biografie te schrijven. Dit zet een resem verwikkelingen in gang die onvermijdelijk in de richting wijzen van de definitieve ondergang van de gefêteerde schrijver.

Hoek deinst er niet voor terug om Hemingways zorgvuldig gecultiveerde imago tot op het bot te fileren. Door Adams als een soort alter ego van de auteur op te voeren, confronteert hij het literair icoon met zijn eigen tekortkomingen en beperkingen. In de herfst van een mensenleven kan een spiegel nu eenmaal meedogenloos confronterend zijn...

Hoek kiest voor een sobere zwart-wittekenstijl die recht evenredig loopt met het eerder minimalistisch œuvre van zijn protagonist en hij slaagt er door een uitgekiende mix van feit en fictie in een uitermate genietbare biografie af te leveren. Een die bovendien schreeuwt om een Engelse vertaling!
MARIO STABEL --- september 2018