De Grote Boze Vos
COMPLEET VERHAAL
De Grote Boze Vos
DE GROTE BOZE VOS
Benjamin Renner
Scratch Books | 192 p. | € 21,90 (SC)
LOL
Benjamin Renner gooide al hoge ogen met Ernest & Célestine, een warme animatiefilm die hem in 2014 zelfs een Oscarnominatie opleverde. De plot was (dank u, Wikipedia) trouwens gebaseerd op de verhalen van de Brusselse kinderboekenschrijfster Gabrielle Vincent. Enkele jaren later deed hij dit nog eens dunnetjes over met Le Grand Méchant Renard et Autres Contes... en die was dan weer een uitvloeisel van zijn eigen stripalbums Un Bébé à Livrer en Le Grand Méchant Renard. Dit laatste album hebben we nu in vertaling voor ons liggen en wat zijn we blij dat Scratch Books zich de moeite getroost heeft!

Onze grote boze vos is helemaal niet zo groot en boos. Als hij zich naar de lokale boerderij begeeft om een mals kippetje te stelen, wordt hij steeds weer op zijn plaats gezet door een kenau van een kloeke moederkloek. Gelukkig krijgt hij nog wat knolletjes toegestopt van het huisvarkentje, anders zou hij helemaal niks te eten hebben. Op aanraden van zijn mentor, een wolf die wél groot en boos is, beraamt hij een slinks plan. Hij zal een paar verse eieren proberen te stelen, de kuikens vetmesten en zo eindelijk van een welverdiend niet-vegetarisch vreetfestijn kunnen genieten. Maar wat als die kuikentjes je met grote ogen aankijken en je zelfs mama beginnen noemen?...

De auteur schotelt je hier een fijn modern sprookje voor, maar wel eentje waar goed en kwaad niet zo duidelijk afgelijnd zijn. Dit zorgt regelmatig voor grappige plotwendingen die ons enkele malen luidop deden lachen. Renner weet te doseren en toont zich bij zijn découpage een meester in de timing, iets waarvan we dachten dat alleen een René Goscinny het 100% onder de knie had. Zijn waterverftekeningen ogen heerlijk weemoedig en deden ons wat denken aan een ruwere versie van de aquarellen van Jean-Jacques Sempé.

Dit zou zo’n echte van-zeven-tot-zevenenzeventig-strip kunnen zijn, ware het niet dat er voor de gemiddelde jonge lezer nogal wat moeilijke termen (sociopaat, charisma,...) in voorkomen. Voor deze ouwe zak vormde dat gelukkig geen belemmering en in ons eindejaarslijstje zal deze Vos dan ook hoge toppen scheren, iets wat hij (spoiler alert!) ook letterlijk doet op het einde van de strip!
MARIO STABEL --- november 2018