Het Goud van Morrison
COMPLEET VERHAAL
Het Goud van Morrison
KLIK
voor andere strips van
Daniel Brecht


KLIK

voor andere strips van
Roger Seiter
HET GOUD VAN MORRISON
Daniel Brecht + Roger Seiter
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
Kei in zijn vak
De beginscène van deze strip zou zo uit een album van De Blauwbloezen geplukt kunnen zijn: een oorlogstreffen uit 1865 tussen de Noordelijken en de Zuidelijken. Enige verdere vergelijkingen zijn alvast uit den boze, want nadat het leger van Noord-Amerika hun uit het zuiden afkomstige tegenstanders in de pan heeft gehakt, waarbij ze enkele officieren, waaronder ene kolonel Morrison, gevankelijk wegvoeren, springt het verhaal zeven jaar verder. Kolonel Morrison heeft zich in Icaria gevestigd, een dorpje in de Rocky Mountains. Met de dreiging van de spoorweg die op komst is, wil hij echter verkassen. Daar heeft de man geld voor nodig en hij gaat een samenwerking aan met enkele Fransen en Mexicanen om een trein van de Union Pacific te overvallen waarmee ze maar liefst 350.000 dollar kunnen opstrijken. De overval zelf lukt, maar het oorspronkelijke plan om met de buit weg te kunnen, valt in duigen. Het gezelschap van Morrison krijgt een resem achtervolgers op de huid zoals het leger, een stel indianen en een sheriff. En alsof dat nog niet genoeg is, beledigt hij links en rechts nog een paar mensen zodat het aantal achtervolgers pagina na pagina groter wordt.

Dit alles wordt verteld door een kei in zijn vak, want zo mogen we Roger Seiter, die ook verantwoordelijk was voor het laatste verhaal van Lefranc, wel noemen. Hij slaagt er ook nu weer in om een clichéwesternverhaal toch wat nodige extra's te geven zodat je als lezer zelfs wat bij kan leren.

Tekenaar Daniel Brecht kennen we al van Death Mountains en wie het Franse striplandschap volgt, kent misschien ook Breizh, een geschiedenisreeks over het ontstaan van Bretagne waarvan de voorbije twee jaar maar liefst vijf albums op de Franse markt verschenen. Brecht is duidelijk een laatbloeier, want de vijftigjarige Fransman dook pas voor het eerst op in het striplandschap in 2013. Sindsdien is hij bezig met een inhaalbeweging wat aantal albums betreft. De laatste twee jaar kwamen er maar liefst acht albums van de man uit.

Dat hij talent heeft maakt deze Het Goud van Morrison wel duidelijk. Brecht weet vooral te imponeren met de tekeningen waarbij zijn personages op de voorgrond treden. Bij algemene tekeningen met zijn personages lijkt het allemaal iets vager over te komen en worden de vrouwen en mannen iets minder aantrekkelijk in beeld gebracht. Ook in de gevechtscènes komen zijn prenten overtuigend over en weet hij het scenario van Seiter netjes in te vullen met doortastende tekeningen die perfect weergeven wat de scenarist in zijn hoofd had toen hij het verhaal schreef.

Het Goud van Morrison is oorspronkelijk een verhaal in twee delen, maar voor de Nederlandstalige markt besliste Dark Dragon Books om het als één album uit te brengen. Seiter en Brecht laten trouwens nog een opening om een vervolg te breien aan dit verhaal, maar dat zal zich niet meer afspelen in het Wilde Westen.
PETER ROTTHIER --- juni 2018