Godin Wit, Godin Zwart integraal
GEBUNDELD TWEELUIK
Godin Wit, Godin Zwart integraal
KLIK
voor andere strips van
Jean-Claude Servais
GODIN WIT, GODIN ZWART
integrale uitgave

Jean-Claude Servais
Dupuis (Vrije Vlucht) | 128 p. | € 24,95 (HC)
In de kleur van je hart...
Terwijl Maud en Vanessa liggen aan te sterken in de couveuse van het plaatselijke ziekenhuis, krijgen ze nachtelijk bezoek van enkele boswezens. Terwijl Maud de uitverkorene van de witte godin is, moet Vanessa het stellen met haar zwarte evenknie. Als de meisjes samen opgroeien, blijkt de rebelse Vanessa niet echt een lichtend voorbeeld voor haar vriendin te zijn. Toch trekken ze vaak samen op en worden ze aangetrokken door de bosrijke gebieden in de buurt van Aarlen, al blijkt hun beider lotsbestemming toch ergens anders te liggen.

Met deze Godin Wit, Godin Zwart krijgen we weer een vintage Jean-Claude Servais op ons bord: een Ardense setting, een verhaal met heel wat vleugjes mysterie en fantasy en mooi uitgetekende personages. In deze integrale bundeling speelt hij bovendien graag met de tegenstelling tussen goed en kwaad. Zonder ons een levensles te willen opdringen, laat hij tussen de regels duidelijk merken dat de schikgodinnen vaak hun eigen agenda hebben.

In het extra dossier geeft de auteur wat inkijk in zijn werkwijze en dat geeft bij momenten een verfrissende kijk op de job. Dingen waar je normaal overheen zou lezen, brengt hij even onder de aandacht en zo zorgt hij ervoor dat je de pagina's even terug opzoekt om bepaalde zaken te verifiëren.

Je zou Servais gemakshalve een heimatauteur kunnen noemen waarbij setting en thematiek vaak een duidelijk afgelijnd spoor volgen. Zo lang hij zijn ideeën op deze creatieve manier blijft uitwerken, mag hij deze geuzennaam voor ons met verve blijven dragen.
MARIO STABEL --- december 2018