Geronimo
COMPLEET VERHAAL
Geronimo
KLIK
voor andere strips van
Jef


KLIK
voor andere strips van
Matz
GERONIMO
Jef + Matz
Daedalus | 120 p. | € 24,95 (HC)
Niet de muis
Geronimo is een Apacheleider die op het einde van de negentiende eeuw in opstand kwam tegen de overheersing van de Mexicanen en blanke Amerikanen. Door zijn guerrillatactieken maakte hij het zijn vijanden allesbehalve gemakkelijk, totdat hij zich in 1886 definitief overgaf en hij de rest van zijn dagen in een reservaat in Florida moest slijten. Door zijn karakterkop en roemrucht verleden werd hij er een ware toeristische attractie en probeerde hij zijn populariteit te verzilveren door souvenirs en gesigneerde foto's te verkopen.

Scenarist Matz concentreert zich vooral op de strijdersjaren van de indiaan en levert hier een doorwrocht en nerveus scenario af dat leest als een galopperende mustang op een weidse prairie. Ook al houdt hij zich grotendeels aan de alom bekende biografische gegevens, het blijft uitermate boeiende lectuur over een zwarte periode in de Amerikaanse geschiedenis die ook vandaag nog tot de nodige controverse leidt. Net zoals de recente heropening van het Afrikamuseum in Tervuren voor heel wat polemieken zorgde, zo zit de gemiddelde US of A'er serieus gewrongen met de bezwaarde historische erfenis tegenover Native Americans. En het zal altijd moeilijk blijven om dergelijke uitersten te verzoenen op een manier die voor iedereen aanvaardbaar is.

Deze keer waren we ook aangenaam verrast door de rake tekeningen van Jef (né Jean-François Martinez). Zijn biografie over Jim Morrison kon ons destijds niet erg bekoren, nu weet hij wel de juiste snaar te raken. Bij zijn actiescènes legden we onwillekeurig de link met de Amerikaanse regisseur Sam Peckinpah die in de seventies op een geniale manier het gratuit geweld in beeld bracht door lang uitgesmeerde scènes in slowmotion te tonen en het bloed van het scherm te laten spatten. Ook in dit album vinden we enkele treffende filmische scènes terug die je toch wel even de wenkbrauwen doen fronsen.

Zo is deze Geronimo een krachtige strip geworden die moeiteloos de juiste toon aanslaat en je als leek inzicht geeft in een woelige periode uit de Amerikaanse geschiedenis.
MARIO STABEL --- december 2018