Fietsmod
ONE-SHOT MET CD
Fietsmod
 
FIETSMOD
Tobi Dahmen
Uitgverij SubQ | 474 p. | € 29,99 (HC)
Talkin' 'bout my generation
Tja, soms is de verleiding groot om voor die paar centen korting én een levering aan huis aan te kloppen bij de Bollen en Amazones van deze wereld en je reguliere stripspeciaalzaak links te laten liggen. Maar aan de andere kant mis je zo ook wel zaken. De algoritmes van de retailreuzen proberen je wel naar vergelijkbare zaken te leiden die je ook wel zouden kunnen interesseren, maar in ons geval wordt de bal toch redelijk vaak misgeslagen. In dergelijke gevallen gaat er niks boven het gezonde boerenverstand van de stripwinkelier die na derrig jaar wel weet welke evoluties je als striplezer hebt doorgemaakt en je blindelings een nieuwe favoriet weet toe te wijzen. Neem nu deze Fietsmod van de Duitse auteur Tobias Dahmen, leeftijdsgenoot van ondergetekende en eveneens bezeten door het heilige alternatieve muziekvuur. Uitgeverij SubQ (het graphic novel-onderdeel van de Nederlandse uitgeverij Q) is een nieuwe speler op de markt en bleef tot nog toe wat onder onze radar, al blijkt ook het beklijvende Wills Kracht tot hun portfolio te behoren. Gelukkig legde onze stripboer deze turf voor ons op de toonbank, met die twinkeling in zijn ogen die zei: "Dat is wel iets voor jou..."

In Fietsmod lezen we het relaas van de auteur himself. Als hij naar huis aan het rijden is in zijn aftands VW'tje, denkt hij met de nodige nostalgie terug aan zijn eerste stappen in het uitgaansleven van het onooglijke provinciestadje Wesel. Cassettes met alternatieve bandjes worden uitgewisseld, men kopieert elkaars kleding- en haarstijl en als hij eens naar het mondaine Londen kan, koopt hij net de verkeerde schoenen. Dahmen was vooral gebeten door de Mod-cultuur die in de jaren 1960 een eerste hoogtepunt in Groot-Brittannië had, maar een goeie twintig jaar later in Duitsland blijkbaar een revival kende. Bands als The Who en The Kinks waren vaandeldragers van het genre, maar ook soul-, ska- en beatmuziek werd door de Mods omarmd. De juiste parka, Ben Sherman-shirts en de bijhorende uitgebouwde Vespa- of Lambrettascooter maakten het plaatje compleet.

Flashbacks, heimwee naar vervlogen tijden, coming of age... vaak laten we deze nostalgische kelk met veel plezier aan ons voorbij gaan. Dahmen legt echter alle puzzelstukjes netjes op hun plaats en vertelt met de nodige tongue-in-cheeck over zijn jeugdjaren. Hij lijkt niks te verbloemen, maar vertelt met open vizier over zijn puberonzekerheden en zijn zoektocht naar een eigen smoel. Gebrek aan centen om een echte scooter te kopen, deed hem noodgedwongen naar een fiets grijpen en verklaart ook de titel van dit fijne boek: Fahrradmod!

Als toemaatje zit er bij dit album ook nog een cd'tje met twintig nummers die de hele Mod-cultuur mee gestalte gegeven hebben. De lo-fi versies van The Smalltown Mods overtreffen nergens de originele songs, maar geven je wel een mooi idee van de soundtrack die bij het wereldje hoorde. Al stonden onze jaren 1980 vooral bol van NWOBHM en Britse new wave, Dahmens queeste komt vaak pijnlijk herkenbaar over. Ouch...
MARIO STABEL --- juni 2018