Falklands 3
LAATSTE DEEL
Falklands 3
KLIK
voor andere strips van
Walther Taborda


KLIK
voor andere strips van
Nestor Barron
FALKLANDS 3
Met Vlag en Wimpel

Walther Taborda + Nestor Barron
Dark Dragon Books | 56 p. | € 18,95 (HC)
Boontje voor Argentijnse vliegeniers
Uit de eerste twee delen van deze luchtvaarttrilogie konden we al opmaken dat Walther Taborda en Nestor Barron een boontje heeft voor de Argentijnse vliegeniers die tijdens de Falklandoorlog zonder versagen de ene na de andere bijna onmogelijke missie uitvoerden om de Engelsen het vuur aan de schenen te leggen. Die Britten waren oorlogsgewijs veel beter uitgerust dan de Argentijnen die het veelal met verouderde toestellen moesten doen. In dit derde deel concentreren de heren zich op de wapenfeiten van een aantal piloten die zich als vrijwilliger melden om een oorlogsbodem van de Britten, die landtroepen op de Falklands aan land wil zetten, te bombarderen. Om dat te verwezenlijken hebben ze een Franse raket ter beschikking. Het enige probleem is dat de Fransen bij het begin van de oorlog hun biezen hebben gepakt en de Argentijnen zelf moeten uitzoeken hoe ze die raket moeten besturen.

De auteurs belichten vooral de moed van de Argentijnse piloten die in deze ongelijke strijd alles uit de kast halen om de Engelsen zo veel mogelijk schade toe te brengen. Elke missie op zich was al een huzarenstukje als ze het er levend van afbrachten. De kans op slagen was zo mogelijk nog kleiner omwille van de grote afstanden die de piloten moesten afleggen.

De opbouw van dit laatste deel is ongeveer hetzelfde als de vorige delen. De focus ligt op de Argentijnse luchtmacht, maar geregeld belichten de makers ook een stukje van de Engelse marine die in dit deel het doel is van de Argentijnen. Aan het eind van dit drieluik trakteren ze ons nog op een dossier van commandant Pablo Marcos Rafael Carballo, een piloot die deelnam aan de missies die beschreven worden in de drie albums. Zijn verhalen dienden als basis voor de stripreeks. We krijgen een gedetailleerd overzicht van zijn opdrachten tijdens de Falklandoorlog, aangevuld met fotomateriaal.

De drie delen van Falklands kunnen trouwens afzonderlijk van elkaar gelezen worden. Elk album heeft zijn eigen verhaal en buiten het gegeven van de Falklandoorlog is er geen rode draad in de verhalen verweven.
PETER ROTTHIER --- mei 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: