Er Wonen Nog Mensen
COMPLEET VERHAAL
Er Wonen Nog Mensen
KLIK
voor andere strips van
Jeroen Janssen
ER WONEN NOG MENSEN
Tekenen van Leven in Doel

Jeroen Janssen
Oogachtend | 208 p. | € 34,00 (HC)
Thuis heb ik nog een ansichtkaart...*
De laatste tijd is er alweer heel wat veranderd voor het gedoemde polderdorpje Doel. Was het oorspronkelijk de bedoeling dat er omwille van de uitbreiding van de Antwerpse haven een nieuw dok op het grondgebied van de gemeente zou komen, nu zijn de gewestplannen nog maar eens anders ingekleurd en anno 2018 is Doel weer bedoeld als woongebied. Organisaties als Doel 2020 zijn blijven pleiten voor de leefbaarheid van de gemeente en lijken nu alsnog hun slag thuisgehaald te hebben.

Sinds 2012 is grafisch journalist Jeroen Janssen de chroniqueur van het dorpje. Hij heeft er veel tijd doorgebracht en het vertrouwen van de meeste achterblijvers weten te winnen. Dit resulteerde in 2013 in een eerste turf over het plaatsje, kortweg Doel getiteld. Het verhaal was echter nog niet af en vanaf 2015 belandde Janssen na omzwervingen in Ecuador (Guaranda) en Rwanda (Abadaringi) toch weer in het Scheldedorpje. Om te constateren dat er nog maar eens heel wat veranderd was... Zo hebben een aantal van de overblijvende diehards ondertussen toch maar eieren voor hun geld gekozen en hun huis aan de havenmaatschappij verkocht. Het vechten tegen de bierkaai werd hen te veel, het gebrek aan toekomstperspectief deed hen de das om. Het verhaal van Doel was ondertussen wijd en zijd bekend en de vele leegstaande huizen trokken de obligate ramptoeristen en vandalen aan wat leidde tot de nodige zenuwachtigheid bij de dorpsbewoners. Je zou er voor minder moedeloos van worden...

Janssen portretteert een aantal kleurrijke figuren zoals alleen hij dat kan: hij observeert, stelt een gerichte vraag, maar cijfert zich altijd weg ten dienste van de dorpskroniek. Toch stelt hij zich bij monde van enkele kritische dorpelingen de vraag of hij met zijn getekende tranches de vie niet bijdraagt aan de clichévoorstellingen die over het dorpje de ronde doen en de achterblijvers afschilderen als een wereldvreemd rariteitenkabinet. Wij vinden dat de auteur net wel de juiste toon weet te treffen in zijn verhalen en tekeningen: hij blijft een man met een missie, maar hoedt zich ervoor zijn persoonlijke mening door onze strot te rammen. Zo blijft hij een veeleer objectieve observator, al is het tussen de regels overduidelijk bij welke figuren zijn sympathieën liggen.

Zijn tekenstijl is na al die jaren ook uit de duizenden herkenbaar: met enkele pennentrekken weet hij zijn personages aan het papier toe te vertrouwen, vaak zonder veel kleurgebruik. Zijn decors krijgen wel alle tinten van de regenboog mee: soms zien we een sfeervolle aquarel, soms hanteert hij redelijk bruut potlood of viltstift. Zo is deze Er Wonen Nog Mensen - Tekenen van Leven in Doel een fijne hommage geworden aan een groep sterke persoonlijkheden die mordicus weigerde zich zomaar zonder slag of stoot neer te leggen bij een dubieuze, politieke en economische beslissing.

Of het de bedoeling van auteur en uitgever is, weten we niet, maar terwijl het eerste boek nog in oblong werd uitgegeven, kreeg dit album nu een regulier formaat. Zo lijkt het dat zowel strip als dorp de rug rechten en de toekomst weer met het nodige vertrouwen tegemoet blikken.

Beklijvend boek...

* Uit Het Dorp van Wim Sonneveld.
MARIO STABEL --- juli 2018