Dwergen 6
COMPLEET VERHAAL
Dwergen 6
KLIK
voor andere strips van
Pierre-Denis Goux


KLIK
voor andere strips van
Nicolas Jarry
DWERGEN 6
Jorun van de Smidse

Pierre-Denis Goux + Nicolas Jarry
Daedalus | 70 p. | € 17,95 (HC), de SC verschijnt later
Likkebaardend genieten
Ondertussen is de reeks Nains in Frankrijk elf goed verkopende delen ver. Om de vijf albums komt er een vertegenwoordiger van een van de vijf dwergenordes aan bod. Na Redwin, Ordo, Aral, Oosram en Tiss van respectievelijk de Smidse, de Talion, de Tempel, de Zwervers en het Schild is het nu terug aan de Smidse. Nicolas Jarry (Elfen, De Lemen Troon, Godenschemering,...) is de scenarist van dienst, maar elk van de verschillende subreeksen heeft een andere tekenaar. Pierre-Denis Goux is nu ook terug aan zet bij het nieuwste album van de Smidse.

De reeks wordt gekenmerkt door een magnifiek in beeld gebrachte fantasywereld. Of het nu Pierre-Denis Goux, Jean-Paul Bordier, Paolo Deplano, Stéphane Créty of Nicolas Demare is, het is telkens likkebaardend genieten en het getuigt van het vakmanschap van Jarry om met vijf verschillende tekenaars telkens een perfect duo te vormen. Personages, natuur, gevechten, discussies, zwaarden, groinkers,... alles is even mooi en meeslepend in beeld gebracht. Meer van dat!

Maar! Inhoudelijk komt er in dit deel een reus van een déjà-vu. En dat is toch wel jammer. In album 1 werd het verhaal verteld van Redwin. Hier krijgen we het verhaal van zijn tweede zoon, Jorun. Waar Redwin zijn leven lang vocht om de liefde van zijn vader, doet Jorun nu hetzelfde. Waar Redwin geholpen werd door zijn oom Jarsen om zich de smeedkunst eigen te maken, krijgt Jorun nu hulp van de meestersmid van het ijzeren legioen. Waar Edwin Rom als uitdager had die hij uiteindelijk overwon, heeft Jorun Yjron, de eerste kapitein van het legioen als levensgevaarlijke bully. Waar Redwin uiteindelijk de liefde vond bij Enime, vindt Jorun dit nu bij Sibris. En beiden overleven een veldslag tegen de zwarte magiërs en zien in dat ze nu vooral hun leven moeten doorbrengen bij hun geliefde en moeten zorgen voor een nageslacht.

Deel 11 gaat over Torun van de Smidse, we zijn nu al benieuwd/bevreesd wat zijn relatie met zijn vader zal zijn. Hopelijk gaat het over de edele kunst van het dwergwerpen en de afschrikwekkende wijze waarop behaarden eventuele geïnteresseerden over de kling jagen.
Want, make no mistake, Dwergen is een reeks om te koesteren.
JOHAN DECLOEDT --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: