De Duivels van Alexia (5)
DEEL 1 VAN TWEEDELIGE CYCLUS
DEEL 5 VAN ZEVENDELIGE REEKS
De Duivels van Alexia (5)
KLIK
voor andere strips van
Benoît Ers


KLIK
voor andere strips van
Vincent Dugomier
DE DUIVELS VAN ALEXIA (5)
Het Bloed van de Engel

Benoît Ers + Vicent Dugomier
Arcadia vzw (Arcadia Archief) | 48 p. | € 23,95 (HC)
Kwaliteiten in overschot
Alexia is een jonge exorciste en heks in de dop die voor het Centrum voor Research naar Paranormaliteit en Satanisme werkt. Dat Centrum neemt het op tegen bovennatuurlijke verschijnselen die een bedreiging vormen voor het evenwicht op onze planeet. Maar ook in het Centrum wemelt het van de mysteries. Haar oudere collega's zijn bovendien net zo goed vreemde snuiters. Een ervan is een gevallen engel die zijn vleugels verloor en een ander houdt zich schuil in de kelder vanwaar hij via de verluchtingsbuizen en andere tochtgaten en roosters zijn verbeten kritiek op Alexia niet spaart. Alexia kreeg het aan de stok met leden van de oude garde en moest zich meer dan eens bewijzen, hoewel haar krachten en haar lotsbestemming voor zich spreken. Nu is ze directrice van het Centrum en er is een golf van occulte verschijnselen. Tegelijk krijgt ze een waakhond over de vloer. Een inspecteur komt haar een ultimatum geven: als er geen einde komt aan de occulte verschijningen (een bewijs dat het Centrum zijn rol niet vervult) moeten er militaire maatregelen ingezet worden. Alexia trekt op onderzoek met haar collega en goede vriend Gabriël, de gevallen engel, maar voor deze laatste wordt dat een zware beproeving met verstrekkende gevolgen.

Met Het Bloed van de Engel, deel 5 in de zevendelige reeks De Duivels van Alexia, pikt de liefhebbersuitgeverij Arcadia vzw opnieuw een door Dupuis in vertaling stopgezette reeks op. Zij — en wij — kunnen er maar wel bij varen. Benoît Ers en Vincent Dugomier lanceerden vorig jaar het prachtig vertelde Kinderen in het Verzet, volgens ons een van de beste nieuwe jeugdreeksen van het moment. Het auteursduo werkt al langer met elkaar samen, maar het lukte hen niet blijvend mee te tellen in dat o zo moeilijke segment van de jeugdreeksen, want de jeugd leest geen strips meer. Kortere reeksen wisselden elkaar af en lang niet alles raakte vertaald. Nochtans staat hun professionaliteit buiten kijf. Ers' tekeningen zijn pure Franco-Belgische traditie en Dugomier zorgt ervoor dat die nalatenschap van vroegere tekenaars van het weekblad Robbedoes aansluit met hippe griezel- en horrorelementen, want de jeugd kijkt nog wel films.

We waren door het verdwijnen van de vertalingen al vergeten hoe tof we De Duivels van Alexia indertijd vonden. Spannend verteld, helder getekend en een waas van mysterie dat de guitige Alexia ruimschoots compenseert met haar doortastende aanpak. Voor een kleinere uitgeverij als Arcadia zou dit een bestseller moeten zijn. De kwaliteiten zijn er in overschot.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: