Het Duistere Masker
COMPLEET VERHAAL
Het Duistere Masker
KLIK
voor andere strips van
Daniel Arruda Massa
HET DUISTERE MASKER
Daniel Arruda Massa
Syndikaat | 48 p. | € 8,95 (SC)
Kinderlijk
Een reeks ontvoeringen van kinderen belaagt een dorpje. Wanneer Vera ziet hoe haar buurjongen Philip wordt ontvoerd door een man met een masker zet ze de achtervolging in, maar raakt ze hem kwijt. Met haar vermeende fantasieverhaal vindt ze geen gehoor. Tussen de opgetrommelde buurtbewoners ziet ze iets verdachts aan de schoenmaker. Ze trekt vervolgens zelf op onderzoek uit en dat wordt een spannend avontuur.

Van sommige strips vraag je je tijdens het lezen af hoe die uitgegeven raakt. Het Duistere Masker is simplistisch getekend en het kinderlijke verhaal is dunnetjes. "Kinderlijk", het woord is eruit. Als volwassen lezer heb je hier wellicht niet veel aan en geef je het geen schijn van kans. Toch willen we een lansje breken. Door de ogenschijnlijke eenvoud is de tekenstijl behoorlijk efficiënt qua leesbaarheid terwijl Daniel Arruda Massa (van het aangrijpende one-shot Spoedgeval en het komische Zombie Hipsters) zijn scènes prima regisseert. Het jammere aan de cover is dat hij Vera afsnijdt langs de knieën. We dachten eerst dat ze heel korte beentjes had. Wat meer in close-up of ten voeten uit zou een betere keuze geweest zijn.

De plot deed ons meermaals denken aan de zwarte komedie The 'Burbs met Tom Hanks waarin hij maar niet kan bewijzen dat nieuwe, mysterieuze buren een stelletje moordenaars zijn. Het doelpubliek van deze strip was nog niet geboren toen deze film uit 1989 uitkwam. De moeilijkheid van dit album zal bestaan uit het vinden van die beoogde lezertjes.
DAVID STEENHUYSE --- september 2018