De Duellist 1-2-3
COMPLETE TRILOGIE
De Duellist 1-2-3
KLIK
voor andere strips van
Emmanuel Herzet
DE DUELLIST 1-2-3
1. Het Eerste Bloedbad - 2. Van Glas en Staal...
3. Kettingreactie

Alessio Coppola + Emmanuel Herzet
Dark Dragon Books | 48 p. (deel 1-2) • 56 p. (deel 3) | € 8,95 (SC)
Tekenkunsten
Het driedelig epos De Duellist start in het gezegende jaar 1638 waarin we terechtkomen op een schip dat in de Japanse wateren vaart. Aan boort heerst zowel bovendeks als in de kajuiten paniek. De mannen op het dek zien een van hun kornuiten overboord slaan terwijl op datzelfde moment een vrouw ligt te bevallen. De dame brengt een jongetje ter wereld maar overleeft de bevalling zelf niet. In een andere kajuit zien we even later een samoerai de laatste voorbereidingen treffen om rituele zelfmoord te plegen. Dan springen we twintig jaar verder en belanden we in Parijs waar valse inquisiteurs een alchimist vermoorden en op zoek gaan naar een valse tand op het kerkhof van de onschuldige kinderen. Tussendoor maken we kennis met de twintigjarige Antoine Velayne, de baby van het schip, die door samoerai Masao opgeleid is in de Oosterse gevechtskunsten en zich beroepsmatig ten dienste stelt als duellist. Hij krijgt de opdracht van een Spaanse kerel om de alchemist van de Franse koning uit te dagen en om te brengen. Zo komt Antoine terecht in een politiek wespennest waarin Spanje en Frankrijk op zoek zijn naar de formule om lood in goud te veranderen. De Duellist verhaalt in drie delen het wedervaren van Velayne die ondanks zijn beroep toch steeds de juiste keuzes wil maken.

Het scenario van dit drieluik werd bedacht door de Naamse schrijver Emmanuel Herzet die in 2007 debuteerde met De Lincoln Branch. Later verschenen op de Nederlandtalige markt nog de reeks Alfa - Eerste Wapenfeiten en Zwanenzang. Herzet heeft echter al meer op zijn kerfstok staan. In het Frans verscheen ook nog de reeks Narcos en Les Prométhéens waarvan al drie albums verschenen zijn. Hieruit blijkt dat de leraar Frans en geschiedenis van heel wat markten thuis is en diverse soorten verhalen kan schrijven.

Met De Duellist duikt hij alvast in de geschiedenis van Frankrijk en komen we terecht in een periode waarin de musketiers, die wereldberoemd raakten dankzij Alexandre Dumas, de dienst uitmaken bij de bescherming van de Franse koning. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat enkele van Dumas' personages even opduiken in dit verhaal. Herzet creëerde een spannend verhaal dat leest als een trein.

Om dit verhaal in beeld te zetten ging Herzet in zee met de Italiaan Alessio Coppola, een tekenaar die vooral furore maakte voor tijdschriften van Disney. Voor wie nooit grasduint in stripmateriaal in een andere taal zal Alessio ondanks zijn wereldberoemde achternaam niet direct een belletje doen rinkelen. Jammer, want de man heeft duidelijk talent. Hij is erin geslaagd het verhaal van Herzet tot leven te brengen. Zijn tekeningen zijn soms sober, maar wel adequaat. Alessio weet op het juiste moment het juiste beeld te scheppen. Toch zal je in het tekenwerk ook zijn Disney-achtergrond herkennen. Die leerschool valt het meest op in de personages die de man tekent en waarmee hij zijn achtergrond ook verraadt. Toch doet dat geen afbreuk aan het geheel, want dankzij de vertelstijl van Herzet passen dit soort getekende figuren wel in het verhaal.

De Duellist biedt een aangename kennismaking met de Italiaanse tekenaar en hopelijk vindt hij meer scenaristen die met hem willen samenwerken zodat ook wij nog enkele keren mogen genieten van zijn tekenkunsten.
PETER ROTTHIER --- juni 2018