Drew & Isa 1-2
COMPLEET VERHAAL
Drew & Isa 1-2
 
DREW & ISA 1-2
1. Waar Ben Ik aan Begonnen? - 2. Halsoverkop Ondersteboven

Wouter Van Ghysegem
Bonte | 80 p. | € 4,99 (SC)
Verdiende kans
Alle respect voor amateurtekenaars die op stripbeurzen in eigen beheer en/of via kleinere uitgeverijen hun werk aan de man proberen te brengen, maar de tekeningen en het scenario overstijgen zelden het niveau om door te breken of opgemerkt te worden, ook op onze website. We merken ook weleens dat hun aanhang op sociale media hen in de waan laat dat ze goed bezig zijn waardoor hun verdere evolutie om steeds beter te worden en hun leerproces gewoon ophouden. Als hun zelfkritiek niet aangescherpt wordt, krijg je zulke stilstaande gevallen. En stilstaan is achteruitgaan als de rest net wel beter wordt. Het valt weliswaar niet mee om nog ergens gepubliceerd te raken — laat staan correct vergoed te worden voor je werk — waardoor aanstormende tekenaars al héél straf moeten debuteren om zich te kunnen meten met de ongeveer duizendvijfhonderd andere strips die jaarlijks verschijnen. Dat vergelijkingsmateriaal valt niet te negeren.

Bonte publiceert bijna enkel strips van dergelijke tekenaars, steeds op een marginaal kleine oplage. Af en toe, niet vaak, zien we daar iets verschijnen waar we het nodige potentieel in zien. Wouter Van Ghysegem heeft de voorbije jaren al enkele cartoonbundels en strips bij Bonte uitgebracht. We hebben er uit desinteresse — zo eerlijk zijn we wel — geen enkel van gelezen, dus kunnen we daar ook geen oordeel over vellen. Voor zijn Drew & Isa-albums met strookjesstrips in zwart-wit maakten we een uitzondering.

Drew en Isa zijn twee doodgewone jongelingen wier leventjes Wouter volgt. Drew is een wat onhandige jongen die nog bij zijn vader woont. Hij is een stripverzamelaar en verzeilt door onhandigheid, pech of toeval in penibele situaties. Isa zoekt haar droomprins en doet overdreven veel moeite die te vinden. Het lot brengt beiden in deel 2 bij elkaar, maar die eerste kennismaking verloopt niet vlot. Het is aanvankelijk zelfs een gemiste kans.

Wouter vertelt hun lotgevallen in strookjesstrips waarvan de verhaallijnen doorlopen in volgende stroken, afgewisseld met de avonturen van de ander of onderbroken door grappen met Isa's kat Krabbel of Drews vader. Soms zijn die onderbrekingen onlogisch en staan ze de ontwikkeling in de hoofdintriges in de weg. Niet elke strook eindigt trouwens met een pointe. De pointes die er wel zijn, bieden geslaagde humor, gevoeligheid en zoals dat wel vaker voorkomt bij strookjesstrips ook wel flauwe en voorspelbare grapjes. Het evenwicht daarbij zit goed en de algemene vertelling kabbelt aangenaam en gedecideerd verder.

Wouters tekenstijl is zeer prettig en verzorgd — zou hij een dagelijkse publicatie aankunnen? — en de prijs voor een album van tachtig pagina's met even veel strookjes is drempelverlagend. Als je het in de winkel of op een stripbeurs ziet liggen, blader het dan eens in of leg het gewoon bij je andere aankopen. Geef het een kans zodat ook Wouter zijn kans krijgt. Dit aanstormend talent verdient dat.
DAVID STEENHUYSE --- september 2018