Dracula
COMPLEET VERHAAL
Dracula
KLIK
voor andere strips van
Pascal Croci
DRACULA
Pascal Croci + Françoise-Sylvie Pauly / Pascal Croci
Dark Dragon Books | 160 p. | € 29,95 (HC)
Spichtig en somber
Na de vertaling van Pascal Croci's Auschwitz (TOOG, 2003) hebben we al zijn volgende albums die vertaald raakten genegeerd. Dat waren er niet veel. Bij TOOG verscheen Gloriande van Thémines in 2003 en Saga Uitgaven bracht in 2008 Dracula 1: Vlad Tepes - Prins van Walachije uit. In dat spichtig en somber getekende en geschilderde verhaal vertellen Pascal Croci en Françoise-Sylvie Pauly de geschiedenis van Vlad Tepes, beter bekend onder zijn bijnaam Dracula, het oervoorbeeld van de sinistere vampiersfiguur. Hoektandjes, bijtwonden en horror ontbreken niet, maar Croci koos liever voor het neerzetten van een gotische sfeer dan voor schrikeffecten en de platgetreden vampiersclichés. Die afwijkende kijk en zijn aanpak om een desastreus liefdesverhaal uit te werken, spreken hier nog aan.

In het tweede deel van het tweeluik geeft Croci via (zogezegde) romanfragmenten uit Bram Stokers roman over Dracula een beeld van de mythe. Raar genoeg zijn er meer prenten te zien met landschappen, Dracula's vervallen kasteel en een Brits kerkhof waarop de overigens goed vertaalde en vlot te lezen tekstfragmenten zijn verspreid dan voor interessantere beelden met mensen en werkelijk verhalende sequenties. Een reden voor die illustratieve verwaandheid van de auteur kan je achterin het dossiertje lezen. Daarin legt Croci zijn zoektocht naar documentatie ter plaatse uit en doet hij zijn overige drijfveren uit de doeken. We delen zijn mening om een verhaal te vertellen niet. En we begrijpen nu waarom Saga Uitgaven deel 2 (dat net als deel 1 een afgerond verhaal is) niet heeft uitgebracht, het voegt immers niets toe, tenzij wat mooi geschilderde plaatjes.

Croci is geen auteur die we gericht op de voet hebben gevolgd of verder zullen volgen. Ja, hij kan mooi en bekwaam schilderen, al blijft dat een persoonlijke smaak. Als verteller schiet hij te kort, of eerder ver boven ons hoofd. Alle tekst in het dossiertje maakt duidelijk dat het tegelijk kunstzinnige als kunstmatige moeilijkdoenerij is. Dark Dragon Books dacht wellicht de bekendheid van Dracula te kunnen uitspelen om zieltjes te winnen, maar de inhoud van deel 2 versmoort de aantrekking van de tragische figuur. Interessante start, overbodig vervolg.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2018