Donald's Happiest Adventures / Mickey door de Eeuwen Heen
COMPLETE VERHALEN
Donald's Happiest Adventures
KLIK
voor andere strips van
Nicolas Keramidas


KLIK
voor andere strips van
Lewis Trondheim
Mickey door de Eeuwen Heen
 
DONALD'S HAPPIEST ADVENTURES
Nicolas Keramidas + Lewis Trondheim
Glénat | 48 p. | € 24,95 (HC)

MICKEY DOOR DE EEUWEN HEEN
Fabrizio Petrossi + Dab's
Glénat | 56 p. | € 24,95 (HC)
 
De mantel der liefde
Het is niet eenvoudig om iconen in de stripwereld onder handen te nemen wanneer de geestelijke vader(s) de pen of het penseel neergelegd hebben. Ja, er zijn succesverhalen. Nieuwe tekenstijlen en originele avonturen kunnen ons echt doen likkebaarden. Ja, er zijn lovenswaardige pogingen. Niet volledig gelukt, maar voldoende fris qua tekeningen en/of verhaal om ons welwillend de mantel der liefde terug van de zolder te laten halen. En ja, er zijn miskleunen. En meestal zijn het de (veel te) ver gezochte of inspiratieloze scenario's die ons een rode kaart laten bovenhalen.

Donald behoort (met een kleine deliberatie) tot de eerste categorie. De tekeningen van Nicolas Keramidas (Luuna, Tykko) zijn er knal op. Niet zo haarfijn geborsteld als de originele verhalen, maar perfect passend bij de onzin van Lewis Trondheim (Kobijn, Ralph Azham, Donjon,...). Donald moet op zoek naar het geheim van het geluk in opdracht van zijn letterlijk in het geld zwemmende Oom Dagobert. Nu we erover nadenken, was Dagobert met voorsprong onze favoriet in Duckstad. En we hebben het trouwens altijd jammer gevonden dat er in Disneyland Parijs of een ander pretpark geen attractie was waar je Dagobertgewijs kon duiken in een kluis volgestouwd met munten. Maar we dwalen af. Op zoek naar het geheim van het geluk dus. Donald krijgt de steun van onder meer Guus Geluk en een cruiseticket, Oma Duck en een bessentaart en professor Otto Van Drakenstein in de bergen en in Brutopia. Een zoektocht overgoten met een saus van heerlijke absurde vertelsels is ons deel. Heerlijk.

Mickey daarentegen flirt met de tweede categorie, maar wordt finaal toch bij de miskleunen ingedeeld. Over de zwierige en expressieve tekeningen van Fabrizio Petrossi geen kwaad woord, je kan goed zien dat hij al twintig jaar Disney-figuren tekent, maar het scenario van Dab's is veel te veel opgewarmde, stokoude kost. In de jaren 1960 kon men striplezers nog verrassen met reizen door de tijd, en hoewel de kappersstoel een originele tijdmachine is, blijkt de interactie met de nutty professors Ralph en Malph en het pingpong-getijdreis te veel van het goede. Mickey voert vijftien tijdsprongen uit door telkens een klap op zijn hoofd te krijgen. En zowaar, we kregen er zelf ook hoofdpijn van. Er zijn een drietal langere verhalen, maar echt beklijven doen ze niet. Dat Zwartbaard een dichter was, Christoffel Columbus een goedaardige pipo en de leeuwen in de arena ten tijde van de Romeinen vegetarisch waren, zijn niet bepaal de vondsten van de laatste tijden.

Slotsom: we blijven toejuichen dat de iconen in de stripwereld onder handen genomen worden door andere striptekenaars en scenaristen, maar — en we zitten nu op onze blote knieën — denk alstublieft aan het verhaal!
JOHAN DECLOEDT --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: