Don Quichot
COMPLEET VERHAAL
Don Quichot
KLIK
voor andere strips van
Flix
DON QUICHOT
Flix
Soul Food Comics | 136 p. | € 19,95 (SC)
Op sleeptouw
Onlangs vergreep Lax zich in Een Zekere Cervantes aan Cervantes' bekende romanpersonage Don Quichot voor een hedendaagse vertelling en sinds kort loopt Terry Gilliams moeizaam tot stand gekomen film The Man Who Killes Don Quixote in de cinema. De Duitser Flix (het pseudoniem van Felix Görmann) voegt daar in vertaling nu een andere kijk op door een moderne twist te geven aan het klassieke verhaal.

Flix' Don Quichot heet Alonso Quijano die zich tegen de komst van een windmolenpark verzet. Hij is de last standing man van een dorpje dat onteigend wordt voor de bouw van het park. Eigenlijk lijdt de bejaarde man aan alzheimer en waant hij zich de romanfiguur van Cervantes die met zijn stalen ros (een fiets) het onrecht bestrijdt. Wanneer hij in een bordeel een bouwpromotor tegen de vlakte slaat, heeft zijn dochter er schoon genoeg van en komt ze hem halen om hem in een bejaardentehuis te kunnen laten opnemen. De man herkent zijn eigen dochter niet en ook met haar zoontje Robin wordt aanvankelijk een moeilijke relatie aangeknoopt. Het jongetje is verzot op strips (waar Alonso een bloedhekel aan heeft) en doet alsof hij Batman is. Robin wordt gepest, maar als sidekick van zijn grootvader Alonso kan hij zijn hartje ophalen. Ze gaan samen op de vlucht en storten zich in een avontuur waarin toenadering en verval op de spits worden gedreven.

Flix' verhaal is knap opgebouwd, al kost het je eerst moeite om je in te leven met de verwarde man. Je begrijpt integendeel beter waarom Robin zich zo makkelijk op sleeptouw laat nemen. Allebei streven ze naar een verbetering van hun huidige situatie. Robin wil graag tot ridder geslagen worden en is in de leer bij Alonso, maar eigenlijk wil hij gewoon vriendschap en erkenning. Het drama ligt op de loer zonder dat het een tranerig melodrama wordt, al schuilt er veel treurnis in slechts een zwartgekleurd plaatje.

Na een Vlaamse Robbedoes door Charel Cambré en Marc Legendre en een Nederlandse door Hanco Kolk komt er binnenkort ook een Duitse Robbedoes voor de eigen markt. En dat album wordt gemaakt door Flix. We kennen hem al als tekenaar in een mooie Franco-Belgische stijl van het one-shot Münchhausen en Freud dat vorig jaar bij Soul Food Comics verscheen. Liefhebbers van de oude Dupuis-strips zullen zijn werk zeker weten te appreciëren. Hij varieert trouwens zoveel met grijsvlakken en arceringen dat je geen verdere inkleuring mist.

Het enige waar we tijdens het lezen mee worstelden, was de onduidelijke setting van het verhaal. Bijna alle personages hebben Spaanse namen, er is sprake van een Duitse locatie nabij Berlijn, maar in het begin schrijft Alonso een kwade lezersbrief naar een krant in Alkmaar. Waar zitten we nu? Op zich maakt dat niks uit, maar we vermelden het toch.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2018