Dan Cooper: De Integrale 2
AFGERONDE VERHALEN
DEEL 1 VAN TWAALFDELIGE INTEGRALE REEKS
Dan Cooper: De Integrale 2
KLIK
voor andere strips van
Albert Weinberg


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
DAN COOPER: DE INTEGRALE 2
4. Richting Mars - 5. Duel in de Wolken - 23. Operatie Jupiter

Albert Weinberg + Albert Weinberg / Jean-Michel Charlier
Le Lombard | 188 p. | € 29,95 (HC)
Evolutie naar volle wasdom
Mocht je in een stripquiz vragen naar de drie bekendste pilotenstrips uit de stripgeschiedenis zal je al vlug merken dat elke deelnemer zonder probleem de namen Buck Danny en Tanguy en Laverdure noteert. Die derde naam zit al wat dieper verscholen in de grijze hersencellen en dat is misschien wel jammer, want Albert Weinbergs Canadese held Dan Cooper heeft als strippiloot toch ook heel wat avonturen beleefd.

In deze tweede integrale, die een kleine vier maanden na de eerste al in de winkels ligt te pronken, verzeilt kapitein Cooper in een Afrikaans avontuur in Operatie Jupiter. Hierin staat zijn beroep als piloot minder centraal en maken we kennis met de avonturier Dan Cooper. In het tweede verhaal trekt onze vliegheld naar Zweden. Van de verhalen uit de eerste integrale weten we al dat Weinberg een grote interesse heeft in de ruimte en eind jaren 1950 waren op dat gebied zowel de Amerikanen als de Russen pas aan hun eerste proefstukken toe. In die tijd durfde de schrijver/tekenaar het al aan om zijn held richting de rode planeet te sturen. Het ruimtetuig dat Weinberg uit zijn tekenpen toverde voor het verhaal Richting Mars moet zeker niet onderdoen voor de ruimtetuigen die later gebouwd zouden worden om de eerste vluchten naar de maan te verwezenlijken. Deze tweede integrale wordt afgesloten met Duel in de Wolken wat dan weer een eerder doordeweeks, maar wel spannend vliegavontuur kan genoemd worden.

In de drie gebundelde albums zie je het tekenwerk van Weinberg verder evolueren en komen zijn personages langzaam maar zeker tot volle wasdom. De scenario's zijn sterk, zeker als je rekening houdt met de tijdsgeest waarin ze geschreven zijn. Met Richting Mars laat Weinberg ook al een vleugje zien van hoe hij zijn kapitein verder wil laten evolueren in een wereld en tijd waarin de verovering van de ruimte steeds belangrijker wordt.

Het dossier dat de drie verhalen voorafgaat, is ook nu weer een tegenvaller qua lengte. Toch zullen mensen die interesse hebben in de geschiedenis van de ruimtevaart zeker en vast smullen van de zes pagina's lange reportage die Weinberg schreef voor de lezers van Kuifje na zijn exclusief bezoek aan Cape Kennedy in 1967. Als geestelijke vader van Dan Cooper kreeg de man de gelegenheid om de lanceerbasis te bezoeken, iets dat in principe voor leken verboden was. Of Weinberg zijn ogen goed de kost gegeven heeft, zullen we pas in een later stadium ontdekken, want de verhalen in deze bundeling dateren van eind jaren 1950.
PETER ROTTHIER --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: