Cordelia 15
ALBUM MET GAGS
Cordelia 15
KLIK
voor andere strips van
Ilah
CORDELIA 15
Tot op het Bot

Ilah
Oogachtend | 64 p. | € 14,95 (SC)
Gefundenes Fressen
Cordelia (en Ilah) krijgt er een nieuwe medespeler bij: een Japanse Shiba, een hond. Toen we dat ras bij de cover van Tot op het Bot op ons Instagramkanaal tagden, kregen we uit de "Shiba-gemeenschap" likes en reacties uit de andere kant van de wereld, meer bepaald Japan en Australië. De Shiba-eigenaars die ons begonnen te volgen, hebben ons inmiddels verlaten toen ze doorhadden dat we info delen over strips en niet over honden. In elk geval zou het ook een misvatting zijn om dit vijftiende Cordelia-album, tevens het tweede op dit grotere formaat, te parkeren als het "Cordelia koopt hondje"-album. Behalve over de nieuwe, onvoorwaardelijke liefde in haar leven heeft Cordelia het als vanouds ook over haar partner, kinderen en de sociale omgang met anderen.

Onzekerheden, een drang naar bevestiging en intussen ook steeds meer het omgaan met ouder worden, blijven Cordelia parten spelen. In die mate dat het gefundenes Fressen is voor de gags die in dit album terug te vinden zijn. Knoeien met de liefde, zoals Bruno Wyndaele het in een langer citaat meldde, hoort er minder bij dan in vorige albums. In de plaats is meer een vraag gekomen hoe ze zich moet gedragen tegenover anderen: buren, mensen op een feestje, haar eigen kinderen,... Uiteindelijk evolueert Cordelia nog steeds en dat is aangenaam om te weten en te lezen.

Op de laatste pagina verzucht Cordelia onder het titeltje "autobiografisch" dat ze een personage zou willen zijn. Metafysischer kan wellicht niet. Al goed, tot meerder plezier van haar lezers en lezeressen, maakte Ilah van Cordelia een personage, maar dan wel eentje met een zeer grote geloofwaardigheid, met kleine zorgen, grote liefdes, comfortabele zekerheden en tegenstrijdige twijfels.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: