Cor Morelli 2 / Willems Wereld 19
GAGS EN KORTVERHALEN
xxx
Willems Wereld19
KLIK
voor andere strips van
Aloys Oosterwijk
WILLEMS WERELD 19: Laatste Ronde
Aloys Oosterwijk
Arboris | 48 p. • € 7,95 (SC) | 52 p. • € 17,95 (HC met bonuspagina's)

COR MORELLI - OPEN DOSSIERS 2: De Ballenjongen van God
Aloys Oosterwijk
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC)
 
Je beseft pas wat je mist als het er niet meer is
Gagreeksen van Nederlandse makelij kregen het de voorbije jaren hard te verduren. Nadat Flair afscheid nam van Claire, de Nederlandse Metro op eigen initiatief van Aimée de Jongh Snippers verloor en Beestjes afschoot, was het in 2017 ook plots afgelopen voor Willems Wereld. De gagstrip van Aloys Oosterwijk liep 21 jaar in het Nederlandse Panorama. In 2016 werd nog de duizendste gag in het blad gevierd. De albums verschijnen sinds 1998 bij diverse uitgeverijen, vanaf deel 12 gebeurt dat door Arboris. Met Laatste Ronde komt een einde aan Willems versierpogingen, zijn gesprekken met zijn cafématen en de vele knappe, zelfzekere en sterke vrouwen in zijn leven. Rita's café, Willems vaste pleisterplaats, sluit nu voorgoed. Je beseft pas wat je mist als het er niet meer is.

Oosterwijks minzame gevoel voor humor kunnen we wel smaken. Willem is een goedmoedige loser met wie je best een avond aan de toog wil hangen. Zijn verstandhouding met vrouwen is tegelijk patserig als aandoenlijk. Hij wil gewoon liefde in zijn eenzaam bestaan, maar daarom laat hij nog niet met zich sollen. Eigenlijk heeft hij als man een paar treinen gemist naar de moderne tijden. De melancholie die hij uitstraalt, countert Oosterwijk met de betere woordgrappen en uiteraard het betere borsten- en billenwerk. De ogen van de voornamelijk mannelijke Panorama-lezers willen ook wat, al hebben we intussen al vaker gezien dat het rijk van de mannenbladen voorbij is. Ze vallen bij bosjes. Misschien zit er alsnog een extra album in, want niet alle grappen zijn in de gagreeks gebundeld. De werkelijk laatste gag uit Panorama bijvoorbeeld staat niet opgenomen in dit album.

Het strippersonage Willem hoeven we nog niet te missen, want als speurder is hij enigszins te zien in Cor Morelli - Open Dossiers. Willem was namelijk ooit een afgeleide van de detectivereeks Cor Morelli die in Eppo liep. Beide personages hebben weliswaar niks met elkaar gemeen, ze delen gewoon hetzelfde uiterlijk. Open Dossiers betekende de comeback van de detective in het wederopgestane Eppo. In kortverhalen stelt hij cold cases aan je voor waarin de ware toedracht achter misdaden nooit bekend raakten of waarin misdaden niet opgelost raakten. Terwijl Cor het dossier voor je opent en begint te vertellen, krijg je als lezer te zien wat er werkelijk is gebeurd en kom je dus zelf achter redenen, oorzaken of gevolgen.

Op die formule met altijd weer andere personages in misdaadzaken als bedrog, diefstal, moord zit nog lang geen sleet. De climax is vaak verrassend, altijd origineel gevonden en de algehele insteek is boeiend. We breken dan ook graag een lans voor Cor Morelli - Open Dossiers, want we vrezen een beetje dat het geruisloos passeert tussen de vele andere nieuwe strips. Hopelijk heeft Oosterwijk nog inspiratie voor duizend kortverhalen en steunt zijn uitgever hem voldoende om daar nog veel albums van uit te geven. Het is vanzelfsprekend dat we dit nu nog niet hoeven te missen, maar geen enkele vanzelfsprekendheid is zo zeker als het er later ineens niet meer is.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: