Conan 1
COMPLEET VERHAAL
Conan 1
KLIK
voor andere strips van
Pierre Alary


KLIK
voor andere strips van
Jean David Morvan
CONAN 1
De Koningin van de Zwarte Kust

Pierre Alary + Jean David Morvan naar de roman van Robert E. Howard
Glénat | 64 p. | € 17,95 (HC)
Dynamiek
Na Mickey Mouse en Batman gaat een andere Amerikaanse held voor de bijl om door Europese auteurs een eigen invulling te krijgen. De hommagecollectie van Conan bij Glénat wil weliswaar zo dicht mogelijk bij het bronmateriaal van Robert E. Howard blijven. In het dossier achterin het album wordt geringschattend verwezen naar de barbaarse Conan door ontzettend veel opvolgers in de literatuur-, tv-, film- en stripwereld. Hier dus geen Conan met bloot bovenlijf en een bonten broekje (maar wel een harnas en lange broek), spieren zo groot dat hij zou wegvliegen als je er met een speld in prikt en schaars geklede vrouwen die zich aan zijn voeten werpen... hoewel een paar seksscènes met een koningin die voor zijn, tja wat?, zwichtte niet in dit album ontbreken.

Die koningin is geen doetje, ze leidt de piraten van de Zwarte Kust tot ze tegenover Conan staat. Hij is ingescheept op een handelsschip op de vlucht voor gerechtigheid. Hij voert meteen het hoge woord tegen de kapitein, een handige scène om Conans voorgeschiedenis — die hij eigenlijk moedwillig vergeten is — te schetsen. Na enkele massagevechten stelt de koningin hem voor een diep in de jungle verborgen stad vol rijkdom te plunderen. Conan filosofeert af en toe, hij doorklieft een enorme slang en roeit wezens uit die hun menselijkheid verloren zijn. Een gevaarlijker tegenstander daagt hem uit, maar diens uitschakeling komt met een prijs.

Eerlijk gezegd prefereren we de hersenloze spierenbundelversie van Conan in bijvoorbeeld de verfilmingen met Schwarzy of de legendarische illustraties van Frank Frazetta boven de nogal fletse en krampachtige versie die we hier geserveerd krijgen. Jean David Morvan (Konvooi, Luuna, Robbedoes en Kwabbernoot) heeft de laatste jaren wat van zijn pluimen verloren en lijkt nog steeds terug te krabbelen om weer te horen bij de scenaristen die ertoe doen. Pierre Alary (Belladonna, Silas Corey, SinBad) verbluft daarentegen op zo goed als elke pagina met filmische camerastandpunten en een wervelende paginaopbouw vol dynamiek, maar er is hem te weinig tijd gegund om zijn tekeningen tot in de puntjes te verzorgen. Rudimentair getekende maliënkolders of slangenschubben steken pover af tegen de grotere aanpak om zijn pagina als geheel de nodige impact te geven.

We zijn benieuwd wat Ronan Toulhoaut en Vincent Brugeas (de auteurs van Ira Dei, Block 109 en De Koning van de Ribauds) ons zullen presenteren in het tweede album in deze reeks. Volgens onze info zal deze collectie ongeveer vijftien albums tellen waarvoor onder meer Anthony Jean, Mathieu Gabella, Didier Cassegrain, Olivier Vatine, Régis Hautière, Etienne Le Roux, Luc Brunschwig, Robin Recht, Thimothée Montaigne al hun medewerking hebben toegezegd. Het zeer goed opgestelde en informatieve dossier over Howard en Conan wordt gevolgd door hommagetekeningen van Roberto Ricci, Andreas (!), Didier Poli, Gess en Tonino Liberatore.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018