De Complete Tanguy en Laverdure 9
VOORLAATSTE INTEGRALE
KLIK
voor andere strips van
Jijé


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
DE COMPLETE TANGUY EN LAVERDURE 9
Delta Airways: 19. Het Geheimzinnige Delta-squadron - 20. Operatie Donder - 23. De Helse Vlucht
Jijé / Patrice Serres + Jean-Michel Charlier
Arboris | 168 p. | € 27,95 (HC)
Sneltreinvaart
Deze negende integrale van het luchtvaartduo Tanguy en Laverdure is alweer het voorlaatste deel met de klassieke verhalen die getekend zijn door Albert UderzoJijéPatrice Serres en Al Coutelis. Die reeks liep in het Frans van 1961 tot 1988. De vertalingen startten pas in 1976 en verschenen door elkaar en bij verschillende uitgeverijen. Vanaf 2002 startte het zogenoemde tweede tijdperk van de pilotenreeks met tekenaars en schrijvers die elkaar opvolgden. In de laatste integrale uitgaven worden de twee laatste delen van schrijver Jean-Michel Charlier opgenomen. Wat zullen we zijn verhalen missen, want ook deze integrale was het weer genieten geblazen.

Nadat ze gedwongen uit dienst zijn gegaan vanwege de politieke gevolgen van hun heldendaden in Serrakat (zie deel 8) komen Tanguy en Laverdure nergens aan de bak. Laverdure wordt zelfs tijdelijk stofzuigerverkoper, maar uiteindelijk kunnen ze lastige vliegklussen gaan uitvoeren voor Delta Airways. Een van die opdrachten is een aantal natuurliefhebbers naar Afrika vliegen, maar al snel blijkt dit het begin te zijn van een spectaculaire bevrijdingsmissie van een gevangen gehouden Franse geologe. Zij wordt gevangen gehouden door opstandelingen in Tsjaad en verschillende hoofdrolspelers hebben ieder hun eigen belang. Het eerste deel van deze integrale is een typisch opgebouwd verhaal, in deel 2 wordt de spanning en de actie verder opgevoerd en in het derde deel gaat het in sneltreinvaart verder.

De tekeningen uit het eerste deel uit 1979 zijn nog van de hand van Jijé en ogen ook erg jaren 1970 qua kleding en auto’s. Halverwege het volgende deel, Operatie Donder, overlijdt Jijé en neemt Patrice Serres de tekenpen over. Zijn stijl is wat ruwer, maar wanneer hij zijn ritme heeft gevonden, passen zijn tekeningen goed bij de setting van het verhaal. Het laatste deel, De Helse Vlucht uit 1982, is een echt actieverhaal. Dat het na 36 jaar nog steeds heel vlot wegleest, bewijst wederom hoe goed en actueel de verhalen van Charlier nog steeds zijn.

Alleen al de setting biedt een ruime mogelijkheid om hier meerdere delen mee te kunnen vullen. Daarom vinden we het jammer dat de nieuwe avonturen van Tanguy en Laverdure zich weer in het Franse leger afspelen. Waar blijft toch de ultieme avonturenstrip met Arabische en Afrikaanse landen als decor? Zuid-Amerika is voorlopig het terrein van de nieuwe reeks Tango.

Deze integrale reeks is een uitgelezen kans om de straffe luchtvaartreeks Tanguy en Laverdure te leren kennen. Uitgeverij Arboris doet haar best om een fraaie uitgave te verzorgen.
DAI HEINEN --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: