China Li 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
China Li 1
KLIK
voor andere strips van
Jean-François Charles


KLIK
voor andere strips van
Maryse Charles
CHINA LI 1
Shanghai

Jean-François Charles + Maryse Charles
Casterman | 64 p. | € 16,95 (HC)
Duiken in de Chinese geschiedenis
Na onder meer De Pioniers van de Nieuwe Wereld, India Dreams en Africa Dreams is het duo Jean-Francois en Maryse Charles toe aan een nieuw epos. Hiervoor duikt het echtpaar in de Chinese geschiedenis en komen we terecht in het begin van de twintigste eeuw.

Begin jaren 1920 wordt Li door haar grote broer verkocht aan een Chinese misdaadleider met de naam Zhang Xi Shun. Wanneer ze aankomt in Shangai wordt ze verkracht door een passant met een rattenkop. Aanvankelijk is Zhang niet opgetogen met het kleine wicht, maar langzaam aan ontdooit Zhang die als eunuch door het leven gaat. Hij laat Li lessen volgen en uiteindelijk adopteert hij haar. Hoewel vele mensen bang zijn van Zhang heeft de man ook heel wat vijanden. Zo is er een Europese groep die een deel van de opiumkoek in handen wil krijgen en hierbij kiest voor drastische maatregelen om Zhang op de knieën te krijgen.

Het echtpaar Charles is er alvast in geslaagd om in dit eerste deel een meeslepend scenario neer te pennen, onderbouwd door heel wat geschiedkundige elementen, waardoor we iets opsteken van het leven in het Chinese Shangai in de jaren 1920. De fictieve omkadering met Li en Zhang zorgt ervoor dat je die geschiedenis met een begrijpelijk verhaal kan omkaderen zodat je zonder het echt te beseffen een stukje Chinese geschiedenis meepikt. Die geschiedenis is daarom niet altijd groots te noemen, maar wel interessant. Zo kom je te weten wat er gebeurt met het kleinood dat eunuchen kwijtspeelden. Aan het eind van dit eerste verhaal krijg je trouwens nog meer info over de geschiedkundige context van het scenario.

Meneer en mevrouw Charles hebben zich duidelijk verdiept in de cultuur van het China van honderd jaar geleden. Jean-François weet dat scenario dan ook nog om te zetten in prachtige tekeningen waarbij je als lezer volledig ondergedompeld wordt in de sfeer van die periode en je als het ware deelgenoot van het verhaal wordt.

Wij kunnen alvast niet wachten tot deel 2 in de winkels zal liggen. Afgaand op de titel, De Eerbiedwaardige Meneer Zhang, zal het dieper ingaan op de levensloop van Li's mentor.
PETER ROTTHIER --- oktober 2018