De Campbells 5
LAATSTE DEEL
De Campbells 5
KLIK
voor andere strips van
Jose Luis Munuera
DE CAMPBELLS 5
De Drie Vloeken

Jose Luis Munuera
Dupuis | 56 p. | € 7,95 (SC)
Piraatschap is geen piratenschat
Sterven op een schat: het is de natte droom van een piraat, om Carapepino in dit album te parafraseren. Eruit gaan op je hoogtepunt. Precies wat Jose Luis Munuera doet met zijn komisch-tragische piratenreeks De Campbells. We hebben er even op moeten wachten, want de reeks, die aanvankelijk wind in de zeilen had (met publicaties in de zomer en het najaar van 2014, en daarna jaarlijks in de zomer van 2015 en 2016) kreeg in het zicht van de haven blijkbaar tegenwind en liet ons twee jaar wachten op de finale die, zoals dat hoort in een piratenverhaal, uitloopt op een gigantische knokpartij tussen alle betrokkenen.

Voor het zover is, wordt er — zoals gebruikelijk in de vorige delen — naar hartenlust geflasht, zowel back als forward. Dit laatste deel begint en eindigt met een blik in de toekomst van de familie Campbell, met opdondertje Genova nu als sexy (helemaal haar moeder) en succesvolle (helemaal haar vader) piraat. Ze wordt in de voortzetting van het familiebedrijf bijgestaan door de glibberige Carapepino, die steeds meer op een echte piraat lijkt en die onderweg zelfs een haak... euh... aan de haak geslagen heeft. De kwestie van het ware piraatschap, gedreven zijn door bloeddorst en hebzucht of door de zoektocht naar geluk, het evenwicht tussen verlangen en voldoening, tussen werken en leven, maakt uiteindelijk het hoofdthema uit van de reeks. De scène waarin de broers in een kogelregen ontkomen aan hun gevangenschap, kibbelend over hoe zij het zien om piraat te zijn en over hun ambities, is overigens een fraai staaltje van hoe Munuera ernst en luim weet te mengen.

Volgens Blonde Luka is een echte piraat een "egoïst, een verrader, een dief, iemand zonder enig normbesef of verantwoordelijkheidsgevoel", wat hem op een tirade van Itaca te staan komt, die deze eigenschappen niet herkent in háár vader. De twee zijn, samen met pa Campbell en zijn merry men, op schattenjacht met het Olmeekse kompas, bijgestaan door keukenlatijn sprekende koppensnellers. En er wordt tussendoor weer lustig geflashbackt, met zelfs flashbacks in de flashbacks, waardoor we stilaan leren hoe de broers uit elkaar zijn gevallen (de gewetenloze en ongebonden Inferno verwijt de "huisman" Campbell zijn talenten als piraat te verkwanselen) en uiteindelijk ook hoe Inferno Fanny/Morgan, Campbells vrouw, gedood heeft.

Laat het aan Munuera over om van dat laatste een verrassend én ontroerend tafereel te maken dat je toch even doet slikken. De finale op de schat doet er zelfs nóg een schepje bovenop.

Met spijt nemen we afscheid van de Campbells, maar met een gerust gemoed, in de wetenschap dat de opvolging in de familie verzekerd is. Het zou ons niets verbazen als er vandaag nog een Campbell aan het hoofd van een bank of in de politiek staat.
KOEN DRIESSENS --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: