Buck Danny "Classic" 5
SLOT VAN TWEEDE TWEELUIK
Buck Danny "Classic" 5
KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Arroyo

KLIK

voor andere strips van
Frédéric Marniquet

KLIK

voor andere strips van
Frédéric Zumbiehl
DE AVONTUREN VAN BUCK DANNY "CLASSIC" 5
Operatie IJzeren Gordijn

Jean-Michel Arroyo + Frédéric Marniquet / Frédéric Zumbiehl
Dupuis | 48 p. | € 7,95 (SC)
Tijdsgeest blaast adem in deze reeks
De vorige vier delen van Buck Danny "Classic" werden door ons goed ontvangen en we kunnen alvast verklappen dat we deel 5 minstens net zo waarderen als de vorige delen. De retrotekeningen van Jean-Michel Arroyo passen perfect bij het decor van de Koude Oorlog en de hele tijdsgeest die zijn adem blaast in deze frisse Classic-reeks. De scenaristen Frédéric Marniquet en Frédéric Zumbiehl laten de helden overplaatsen naar het Berlijn van begin jaren 1960. Eerst vliegen ze patrouillevluchten langs het IJzeren Gordijn, waar Sonny Tuckson nog een spannend uitstapje maakt, en daarna wordt koers gezet naar Berlijn en haar wereldberoemde muur. Zelden in een stripalbum is deze Berlijnse Muur gebruikt in een actiescène met een helikopter.

Vakkundig worden de verhaallijnen uitgezet met enerzijds een Russische raketgeleerde die overloopt naar het Westen en aan de andere kant de avonturen van het trio Danny, Tumbler en Tuckson. Eenmaal in Berlijn aangekomen, krijgen ze een riskante opdracht om een overloper te helpen ontsnappen op een manier die niet zou misstaan in een thriller à la Tom Clancy. Een bijrol is ook weggelegd voor Markus Wolf, de chef van de buitenlandafdeling van de voormalige Duitse Democratische Republiek. Hij overleed op 83-jarige leeftijd in 2006.

Het verteltempo ligt hoog, maar desondanks is het verhaal goed te volgen en na vijf delen kunnen we deze Buck Danny "Classic"-reeks gaan beschouwen als een blijvertje. Als Jean-Michel Charlier het verhaal zou hebben geschreven, zou hij er wellicht een vierluik van gemaakt hebben. Nu wordt het een tweeluik. Voor het volgende tweeluik, de delen 7 en 8, is een andere scenarist aangetriokken: Yann.

Tijdens het lezen stoorden we er ons niet aan, maar naar verluidt zitten er tamelijk veel historische en detailfouten in de tekeningen.
DAI HEINEN --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: