Blueberry: Integrale Editie 6
DEEL 6 VAN NEGENDELIGE INTEGRALE UITGAVE
Blueberry: Integrale Editie 6
KLIK
voor andere strips van
Jean Giraud


KLIK
voor andere strips van
Jean-Michel Charlier
BLUEBERRY: INTEGRALE UITGAVE 6
16. Vogelvrij Verklaard - 17. Angel Face - 18. Gebroken Neus - 19. De Lange Mars

Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Dargaud | 216 p. | € 29,95 (HC)
Evolutie
Met deze zesde integrale van wat we gerust mogen bestempelen als een van de beste westernreeksen uit de stripgeschiedenis sluipen we langzaam maar zeker naar het negende en laatste deel van deze reeks waarin de achtentwintig reguliere albums van het wedervaren van Michael Steve Donovan alias Blueberry verteld worden.

Aan het eind van de vijfde integrale werd onze favoriete luitenant veroordeeld tot een zware gevangenisstraf op verdenking van het verduisteren van een schat van het Zuidelijke leger. De lezer weet wel beter, maar de Amerikaanse officieren zijn niet te vermurwen. Wanneer we bij het begin van Vogelvrij Verklaard kennismaken met de gevangene is hij bijna onherkenbaar geworden. Tekenaar Jean Giraud tekent een duistere Blueberry die duidelijk getekend is na zes maanden gevangenschap. Zijn smoelwerk is robuuster dan voorheen en ook op zijn gelaatstrekken zie je dat zijn gevangenschap geen pretje is. De oorzaak wordt al vlug duidelijk als we merken dat Kelly, de officier die de gevangenen onder de knoet moet houden, uit is op de schat van Davis. Hierdoor stelt hij Blueberry in de gelegenheid te ontsnappen. Zijn vrijheid is echter alleen maar een onderdeel van het plan, want onze luitenant wordt gevolgd in al zijn bewegingen. Kelly maakt namelijk deel uit van een groep mensen die het gemunt hebben op president Grant en Blueberry is de ideale persoon om de aanslag op de man in de schoenen te schuiven. De lezer maakt snel kennis met de echte sluipschutter die zelfs zijn naam mag ontlenen aan het tweede verhaal, Angel Face. We zullen dan ook niemand moeten overtuigen dat onze antiheld opnieuw terecht komt in een ingenieus wespennest dat scenarist Jean-Michel Charlier heeft uitgedokterd in zijn tweeluik.

In het derde gebundelde verhaal maken we kennis met Tsi-Na-Pah alias Gebroken Neus. De blanke man achter deze naam is opgenomen door de Apachen van Cochise en dingt naar de hand van diens dochter Chini. Achter de naam Tsi-Na-Pah gaat Blueberry schuil die, nadat hij voorkwam dat Grant vermoord werd, onderdook bij zijn indiaanse vrienden. Maar ook daar zijn er mensen die stokken in de wielen steken. Met name Vittorio is niet gediend van de beslissingen die Blueberry neemt. Hij wil liever het pad van de oorlog bewandelen en Tsi-Na- Pah is voor hem bovendien een liefdesrivaal.

In De Lange Mars duiken na drie albums afwezigheid opnieuw Blueberry's drinkebroers Red Neck en McClure op. Zij besluiten een poging te wagen om hun vriend van de galg te redden. Hiervoor spreken ze een andere oude bekende aan, Chihuahua Pearl. Zij zijn echter niet de enigen die een poging ondernemen Blueberry te redden. Ook Vittorio en Chini zetten alles in het werk om de ex-luitenant te bevrijden. Blueberry bevrijden, is één ding, ontsnappen uit de klauwen van de soldaten is een ander paar mouwen. Wat volgt is een spectaculaire en gedurfde zet van Blueberry om alle achtervolgers af te schudden en zo de weg vrij te maken naar een volgend avontuur dat we zullen kunnen lezen in de zevende integrale.

Net zoals bij de vorige integrales krijg je ook nu weer heel wat extra achtergrondinformatie. Die spitst zich deze keer voornamelijk toe op de evolutie in het tekenwerk van Giraud. In deze vier gebundelde verhalen zie je zijn tekenwerk danig evolueren. Giraud laat zich niet in een hokje duwen en doet gewoon zijn eigen ding. Let maar eens op de tronie van Blueberry in de eerste twee verhalen en de laatste twee. Het verschil is opmerkelijk en toch komt Giraud daarmee weg, want zijn manier van uitbeelding geeft in de eerste plaats de gemoedstoestand weer van onze held. Het maakt voor Giraud niet echt uit dat zijn hoofdpersonage er dan plots helemaal anders uitziet.
PETER ROTTHIER --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: