Het Blauwe Chalet
COMPLEET VERHAAL
Het Blauwe Chalet
KLIK
voor andere strips van
Jean-Claude Servais
HET BLAUWE CHALET
Jean-Claude Servais
Dupuis (Vrije Vlucht) | 92 p. | € 22,50 (HC)
Het werd zomer
Alice is een kind dat geniet van de natuur rond haar. Ze koestert en bemint alle wezens in haar wonderland. Van haas tot vos. Van pad tot elf. Diep in het woud ziet het meisje plots een reusachtige eik die over een grote steen is gegroeid. Dit is de poort naar de wolvenvallei, de mythische plaats die in het verborgen boek van haar opa zaliger beschreven staat. Even onverwachts duikt naast de eik een knappe jongen op. Hij heeft geen naam, maar is wel duizend jaar jong. De twee blijven elkaar de komende weken, maanden en jaren ontmoeten in het blauwe chalet diep in de tovervallei. Gestuwd door de lentekriebels worden ze verliefd. En wat in de sterren geschreven staat, gebeurt ook: de jongen is in de tijd gestapt en wordt ouder. Zo worden de tieners pubers. Op een dag draagt Alice niets anders dan haar lange blonde haar. De jongen pakt haar hand en ziet als een man de zon weer opgaan. Het wordt zomer, maar wat nu?

Na het afronden van zijn matige Compostella-verhalen trok Jean-Claude Servais zich even terug in zijn tekenstudio, een blauwe chalet aan een prachtig meertje. Hij was net grootvader geworden. Een prachtig moment, maar ook het moment dat hij ineens met een grootmoeder in bed lag. Ouder worden, het doet iets met een mens. Bij het opruimen vond de Ardennees enkele boeken vol mythes terug die de rechtstreekse aanleiding waren voor zijn De Toverkol, De Almanak en andere mijlpalen. En plots was één plus één drie. Even later werd Het Blauwe Chalet geboren.

In zijn jongste worp grijpt de pionier van de graphic novels terug naar zijn succesvol oerrecept van zijn jonge jaren. Vandaag is hij weliswaar allerminst karig met oerverhalen en andere grimmige sprookjes. Adam en Eva, Peter Pan, de Kikker en de Prinses en tal van Griekse mythes, het kan niet op. In zijn overvloed slaat Servais in dit coming of age-verhaal wel af en toe de bal mis. Dat je bijvoorbeeld na jaren samen te zijn pas op je huwelijk de naam van je man verneemt, gaat er zelfs bij ons — die volop met hem meedroomden — niet in. Ook het balorige gedrag van de Alice' broers hoefde je ons geen drie keer onder onze neus te wrijven. Of was ook dit weer een eerbetoon aan de regel van drie die zo vaak gebruikt wordt in sprookjes?

Achteraf bekeken werkt de overvloed aan ideeën en inspiratie Het Blauwe Chalet — voor ons mocht het album, even correct, ook De Blauwe Chalet heten — verhaaltechnisch wat tegen, maar we vergeven het Servais graag. De man maakt met deze Vrije Vlucht een waar grafisch statement. De tekeningen zijn een geweldig barok eerbetoon aan de natuur. Die grootsheid wordt bovendien sfeervol ingekleurd door spitsbroer Raives.

Het Blauwe Chalet is een hartverwarmende, vernieuwde kennismaking met Jean-Claude Servais. Wat kan die man tekenen!
WOUTER PORTEMAN --- december 2018