De Blauwbloezen: De Integrale 2
LAATSTE DEEL
De Blauwbloezen: De Integrale 2
KLIK
voor andere strips van
Louis Salvérius


KLIK
voor andere strips van
Willy Lambil


KLIK
voor andere strips van
Raoul Cauvin
DE BAUWBLOEZEN: DE INTEGRALE 2
Blauw en Uniformen - Lente in de Prairie - 3. Voor Vijftienhonderd Dollar Extra - 4. Outlaw

Louis Salvérius / Willy Lambil + Raoul Cauvin
Dupuis | 192 p. | € 29,95 (HC)
Een must
Met deze tweede integrale zijn we voorlopig aan het eind gekomen van de integrale reeks van onze twee favoriete soldaten uit het Amerikaanse (Noordelijke) leger. De personages die ontsproten uit de tekenpen van Louis Salvérius zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot vastgoed in de stripgeschiedenis en voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de avonturen van sergeant Chesterfield en korporaal Blutch.

Salvérius heeft het grote succes van zijn pupillen weliswaar nooit kunnen meemaken, want tijdens het vierde album, Outlaw, sloeg het noodlot toe en trok Louis naar het hiernamaals. Salvérius werd op zijn zevenendertigste geveld door een hartaanval. Een frappant detail dat we leren uit het uitgebreide dossier van deze integrale is dat de tekenaar op dat moment werkte aan de zevenendertigste plaat van Outlaw. Het album werd voltooid door Willy Lambil, de man die tot op heden nog steeds verantwoordelijk is voor de tekeningen van deze serie waarvan binnenkort deel 62, Sallie, verschijnt.

Mocht iemand zich afvragen waarom hij deze integrale (en ook de eerste) in zijn verzameling moet opnemen, is er maar één antwoord: de toegevoegde dossiers zijn gewoon top. Vooral in deze tweede verzamelaar kom je heel wat te weten over een stukje vaderlandse stripgeschiedenis en de rol die Salvérius en nog enkele anderen daarin speelden. Het wordt allemaal op een ordelijke manier verteld door Patrick Gaumer. Het dossier is rijkelijk opgefleurd met heel veel extra beeldmateriaal en enkele nooit in album verschenen verhaaltjes.

Blauwen en Uniformen is het titelverhaal van deel 10 in de reguliere reeks. Daar werden indertijd een aantal gags en kortverhalen uit de beginperiode aan toegevoegd om het album te vullen. De echte Blauwbloesfan zal al vlug opmerken dat enkele van die gags uit het oorspronkelijke album ontbreken. Door de korte verhalen en gags in volgorde van publicatie op te nemen in de integrales zijn de meeste van die gags opgenomen in de eerste integrale.

De twee andere verhalen zijn het derde en vierde album uit de reeks. In Voor Vijftienhonderd Dollar Extra worden Chesterfield en Blutch samen met twee Mexicanen achter de vijandelijke linies gedropt om daar zoveel mogelijk schade aan de Zuidelijken toe te brengen. Die opdracht zorgt ervoor dat de relatie tussen de sergeant en de korporaal dalen tot het vriespunt. Chesterfield heeft zich weer eens flink in de luren laten leggen door onbesuisd voor geldgewin te kiezen en dat mag hij gedurende het hele verhaal bekopen.

In Outlaw worden onze twee vrienden ontslagen uit het leger. Een plannetje van generaal Kustner die de twee de opdracht geeft te infiltreren bij outlaws die zowel de Noordelijke als de Zuidelijke troepen aanvallen en beroven. Opnieuw zorgt dat voor een resem hilarische avonturen voor het duo dat meer dan eens de kastanjes uit het vuur haalt voor het leger.

We kunnen dan ook besluiten dat ook deze tweede integrale van De Blauwbloezen een must is voor de fans. Voor wie De Blauwbloezen nog niet mocht kennen, zijn beide integrales een aangename kennismaking. De bijgevoegde dossiers geven een extra inkijk in de wereld die Cauvin en Salvérius gecreëerd hebben.
PETER ROTTHIER --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: