De Avonturen van Blake en Mortimer 25
DEEL 1 VAN TWEELUIK
De Avonturen van Blake en Mortimer 25
KLIK
voor andere strips van
Peter van Dongen


KLIK
voor andere strips van
Yves Sente
DE AVONTUREN VAN VLAKE EN MORTIMER 25
De Vallei der Onsterfelijken 1: Dreiging op Hong Kong

Peter van Dongen / Teun Berserik + Yves Sente
Blake en Mortimer | 56 p. | € 9,95 (SC)
Uppercut in de upper class
The year is 1949... Terwijl het British empire grondig afrekent met de megalomane Mongolen, hebben de Chinezen hun eigen besognes: de rivaliserende nationalisten van de Kwomintang en de communisten onder leiding van Mao vechten om de alleenheerschappij. Een konvooi vrachtschepen smokkelt bedreigde Chinese antieke kunst naar Taiwan. Dat laatste — en dat voorlaatste — is historisch juist. En als je de Mongolen als stand-ins voor de Japanners ziet, klopt zelfs dát enigszins. Dat er in de antiekvracht echter een interessant document gevonden wordt dat het ontstaan van het Chinese keizerrijk verheldert, is dan weer een bedenksel van Yves Sente.

Sente moest, als meest productieve opvolger van Edgar P. Jacobs, het dit keer stellen zonder zijn vaste tekenaar André Juillard en ging zijn heil in Holland zoeken. Nou, en dat bleek hartstikke leuk: Peter van Dongen, bijgestaan door Teun Berserik voor de meer technische tekeningen, heeft zeker zijn waarde bewezen met zijn Indische romans en vorig jaar nog door de verstripping van Adriaan van Dis' Familieziek. Hij vertelde ons toen dat in de pen van Jacobs kruipen wel meeviel: "Ik deed alles zoals hij het zou doen, ik móest hem zelfs kopiëren."’ Dat blijkt: de allerlaatste drie pagina's van Het Geheim van de Zwaardvis recycleert hij zowat letterlijk in de beginpagina's na de smokkelproloog: de tierende keizer Basam Dandu, de smalende Olrik, de onder het hellevuur van de zwaardvissen neertuimelende kruisraketten en paleizen, de paddenstoelwolk, de Union Jack die gehesen wordt, Blake en Mortimer in het puin van Londen...

Deze déjà vu laat goed zien hoe van Dongen zijn best heeft gedaan zich Jacobs' stijl eigen te maken, en dat zeer goed gedaan heeft. Chapeau, zoals de Nederlanders zeggen. Blake en Mortimer blijft toch altijd wel een beetje de upper class van de strip. Maar uit de vergelijkbare prenten blijkt toch ook dat Jacobs nog net ietsje straffer was: kijk maar naar die spottende wenkbrauwen van Olrik of de dynamiek van de kadrage bij de apocalyps in Lhassa. Nogmaals, van Dongen en Berserik doen een hell of a job die weinigen hen kunnen nadoen en we zijn berserkerblij dat ze het doen, maar you can't beat the real thing, zouden old chaps Blake en Mortimer zelf beamen.

Pitty ook dat, anders dan in de andere Juillard-Sente-co-producties, hier niet stilgestaan wordt bij de achtergronden of het verleden van de boys, zodat ze wat meer body krijgen. Daarentegen dendert het verhaal almaar voort, zonder veel aandacht voor de personages, met naast de uit de kluiten gewassen tekstkaders (geen wonder, met overbodige woorden als in "het Azië"!) toch behoorlijk wat actie. En zelfs een nieuw Mortimer-tuig. De arme man heeft nog maar net golden rockets en Zwaardvissen ontworpen, en tussendoor nog een "hijsheli", en is blijkbaar alweer naar de tekentafel gedwongen (hij deelt hiermee het lot van heel wat striptekenaars...) om een nieuw "defensief" wapen te ontwerpen.

En dat allemaal voor een document dat een Chinese warlord goed uitkomt om zijn keizerlijke afstamming te bewijzen. We zijn niet eens op schattenjacht of de wereld aan het redden! Ook de dubbelrol van Olrik is wel érg doorzichtig. Nee, we kunnen niet zeggen dat Sente ons met dit scenario omver heeft geblazen zoals een Zwaardvis doet met een keizerlijk paleis. Zelfs al introduceert hij een vrouwelijke slechterik, by Jove. En enkele opgemerkte cameo's uit andere stripuniversa, van missionaris Govert Suurbier tot de racistische bullebak William Gibbons (die het eerder op het Chinese vasteland aan de stok kreeg met Kuifje). Een uppercut van Mortimer blijft hem dit keer bespaard.
Graag hadden we zelf toch een figuurlijke suckerpunch gehad van de auteurs, die een tweede kans krijgen met De Duizendste Arm van de Mekong. Met duizend armen kun je niet missen, toch?
KOEN DRIESSENS --- november 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: