Berentand 6
LAATSTE DEEL
Berentand 6
KLIK
voor andere strips van
Alain Henriet

KLIK

voor andere strips van
Yann
BERENTAND 6
Silbervogel

Alain Henriet + Yann
Dupuis | 64 p. | € 15,95 (HC)
Götterdämmerung nog aan toe!
Dat uw geliefde website de vijfde aflevering van de serie Berentand niet eens meer besprak, was veelzeggend (ook als we niets zeggen, zeggen we iets!). Omdat de tweede cyclus — eigenlijk gewoon de voortzetting van de eerste, dus dat een "cyclus" noemen is een beetje onnozel — met dit zesde deel eindigt, doen we toch nog een poging om deze fraai in beeld gebrachte pilotenserie in schoonheid af te sluiten.

Veel is er niet gebeurd sinds het einde van de vorige "cyclus": de bij de nazi's geïnfiltreerde Werner krijgt het nog steeds niet over zijn verliefde hart om flying ace/jeugdvriendin Hanna te vermoorden, genaamde Hanna speelt nog steeds schild en vriendjes met de laatste nog weerstand biedende nazi's, die nog steeds van plan zijn — ook al is Endkrieg al geëndet — New York te bombarderen, met de genaamde Zilveren Vogel (die overigens ooit echt op de tekentafel lag).

Er wordt een heleboel gebabbeld en uitgelegd in dit deel 6 — het lijkt wel Blake en Mortimer, maar dan met sexy vrouwen — en uiteindelijk volgen er ook enkele ontknopingen, maar die zijn zodanig ongeloofwaardig (spoiler alert*) dat ze een domper op de Götterdämmerung zetten, godverdommering nog aan toe, zeg. Ja, we hadden dat arrogante New York graag eens genuked gezien, maar 't zal voor een andere oorlogsstrip zijn.

Alain Henriets tekeningen zijn feilloos, als vanouds. Maar zelfs hij kan de reeks noch het Derde rijk redden. Een Derde Cyclus hoeft er voor ons dus niet te komen. En om toch nog zoals beloofd in schoonheid af te sluiten: "Na de laatste noten van (Wagners) Götterdämmerung voelden we ons alsof we werden vrijgelaten uit de gevangenis" (Pjotr Iljitsj Tsjajkovski).

* Hanna blijkt opeens toch het hart op de juiste plaats te hebben en saboteert de Zilveren Vogel met... — wagneriaanse symboliek — haar berentand! En Max, de derde jeugdvriend van het trio, blijkt opeens springlevend te zijn en krijgt opeens zijn geheugen terug! En Hitler was opeens een vrouw! Nee, die laatste is van ons...
KOEN DRIESSENS --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: