The Beatles Story
COMPLEET VERHAAL
The Beatles Story
 
THE BEATLES STORY
Arthur Ranson + Angus Allan
Dark Dragon Books | 56 p. | € 18,95 (HC)
A day in the life
Het moet Jean Blaute geweest zijn die ooit verkondigde dat er popmuziek bestaat van vóór The Beatles en ná The Beatles. Een boude stelling, maar wel een die overeind blijft. Bijna vijftig jaar na hun split blijft hun stempel op de muziekgeschiedenis ontiegelijk groot. De moord op John Lennon in 1980 zorgde ervoor dat de mythe rond de band in stand bleef en de recente Carpool Karaoke van James Corden en Paul McCartney toonde een ex-Beatle die op zijn zesenzeventigste nog steeds het hart op de juiste plaats draagt en kinderlijk verwonderd blijft bij de adoratie rond zijn persoontje. Zelf zijn we zeker ook niet vies van hun "dubbele witte" of Sergeant Pepper's en "Aah, look at all the lonely people" uit Eleanor Rigby is onze favoriete zanglijn als we de was op de droogmolen hangen. Wat de buren daarvan vinden, hebben we nog niet durven checken.

The Beatles blijven hot en regelmatig verschijnt er nog 'nieuw' werk of de zoveelste ultieme authorised biography. Ook in stripmiddens krijgen we regelmatig een album dat van ver of dichtbij met de fab four te maken heeft. Pas waren we nog serieus onder de indruk van Fab 4 Mania van de Amerikaanse Carol Tyler, die in dagboekstijl toeleeft naar haar eerste Beatles-concert. En nu is er dus deze The Beatles Story van scenarist Angus Allan en illustrator Arthur Ranson.

De tekenaar zet in een fotorealistische stijl de overbekende avonturen van de iconische popband neer en dat is in het begin wel wat wennen. Je herkent namelijk heel wat foto's die in de loop van de jaren van het viertal verschenen zijn. En zo vonden we dat er in het recente verleden heel wat Beatles-strips verschenen zijn die grafisch gezien een stuk interessanter zijn, om met The Beatles in Stripvorm (diverse auteurs), The Beatles - De Begindagen (Mauri Kunnas) en Het Kleine Boek van de Beatles (Hervé Bourhis) de belangrijkste te noemen. Tot bleek dat de eerste druk van deze The Beatles Story eigenlijk al van 1981 dateert en toen voor het eerst gepubliceerd werd in Look-In, een Brits jongerentijdschrift dat gerelateerd was aan de tv-zender ITV en de focus legde op televisie en muziek. Begin dit jaar bracht Rebellion een herdruk op de markt waarbij nog eens duidelijk gesteld werd dat dit echt wel de allereerste graphic novel was over de band en nu zorgt Dark Dragon Books dus voor de Nederlandse vertaling.

Voor iedereen die een klein beetje vertrouwd is met het Beatles-universum is er weinig nieuws onder de zon, voor de anderen is dit een mooie eerste chronologische kennismaking, al vonden we dat de rol van George Martin wel wat onderbelicht bleef. De hyperrealistische tekeningen zullen niet iedereen kunnen bekoren, maar zijn wel typisch voor de Britse striptijdsgeest van de vroege jaren 1980 toen ook een strip als Charley's Oorlog furore maakte. Ranson verdiende later trouwens nog heel wat superheldensporen als tekenaar van Button Man, Judge Anderson en Batman.
MARIO STABEL --- juli 2018