De Ballade van Dusty 2
SLOT VAN HET TWEELUIK
De Ballade van Dusty 1
KLIK
voor andere strips van
Gilles Aris


KLIK
voor andere strips van
Aurélien Ducoudray
DE BALLADE VAN DUSTY 2
Onder de Hoede van de Freaks

Gilles Aris + Aurélien Ducoudray
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 56 p. | € 19,95 (HC)
Camino door de USA
Gewapend met een levendige fantasie en een behoorlijke portie durf gaat de goed van de tongriem gesneden tiener Dusty de bikkelharde Amerikaanse jaren 1930 te lijf. Ze is nog steeds op zoek naar haar vader die naar de hoofdstad trok. Dusty is alleen, maar niet eenzaam, want door haar ongedwongenheid, enthousiasme en snedige replieken op tegenspraak heeft ze al vrienden opgescharreld in iedere godvergeten uithoek die ze bezocht. Hoe aangenaam dat gegeven ook is, het zal haar haar vader niet vanzelf terugbezorgen. In het land van de oneindige mogelijkheden dreigen immers ook ontelbare gevaren om elke hoek.

Scenarist Aurélien Ducoudray brengt de veranderingen in dit slotdeel erg subtiel. De naïeve Dusty van weleer leert bij en is in deze harde setting steeds minder snel ontdaan. De toon van Dusty's ontmoetingen wordt almaar grimmiger, maar haar eigen persoonlijke moreel blijft onverminderd positief. De dynamiek van dit tweede deel is dus gek genoeg identiek aan die van het eerste deel. Dat is niet evident en behoorlijk opmerkelijk. Het thema van Dusty's ontnuchtering — noem het gerust een begin van haar volwassenwording — biedt een sublaag die het tweeluik evengoed helemaal had kunnen ontregelen. Niet dus. De kracht van dit verhaal zit 'm niet in het eerder voorspelbare slot, maar in Dusty's ontmoetingen die haar gaandeweg vormen. De weg is belangrijker dan het einddoel.

Het tekenwerk van Gilles Aris leent zich uitstekend voor dit tweeluik. Geen gelikte, tot in de puntjes afgewerkte prenten. Af en toe wat ruwer, met de grove borstel. Perfecte afbeeldingen van een hoogst imperfecte wereld zouden maar al te gek zijn.

Tot slot nog even dit: ook dit deel blijft bol staan van de knipogen naar de (cultuur)geschiedenis. Verlaat daarom bij het ontdekken van een nieuwe naam even de jaren 1930, neem je smartphone ter hand en haal de personages even door de Wikipedia's van deze wereld. Je zal merken dat dit tweeluik er zo nog een dimensie bij krijgt.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: