De Autoreportages van Margot 5
COMPLEET VERHAAL
De Autoreportages van Margot 5
KLIK
voor andere strips van
Olivier Marin
DE AUTOREPORTAGES VAN MARGOT 5
Kevers en Beetles

Olivier Marin
Silvester | 48 p. | € 16,95 (HC met prent)
Kleine auto, grote zoektocht
Margot helpt bij het opruimen van de zolder in het ouderlijke huis. De jeugdherinneringen komen meteen bovendrijven bij het zien van haar oude trapautootje. Maar als de nieuwsgierige journaliste haar vader om meer info vraagt over haar wel erg mooi afgewerkte speelgoedauto klapt de man dicht. Margot trekt dan maar op onderzoek.

Hoe belangrijk transportmiddelen ook zijn in een mensenleven, als we het in een (strip)verhaal gieten, hebben we het doorgaans over de gebruikers ervan: jachtvliegenier, scheepskapitein, racepiloot,... Maar zoals de reekstitel De Autoreportages van Margot laat uitschijnen, is in dit geval de auto zelf wel heel belangrijk. Het verhaal achter de Volkswagen Kever en de naoorlogse Frans-Duitse ontdooiing wordt ingekapseld in Margots zoektocht.

Margots queeste vormt niet het meest originele verhaal op de markt, maar het biedt wel een afdoende manier om de ontstaansgeschiedenis van een auto een verteerbare, toegankelijke context mee te geven. Anders dan bij de vorige delen neemt scenarist Olivier Marin nu een dubbele taak op zich. Daar waar hij voordien het tekenwerk (deels of helemaal) uitbesteedde, klaart hij het dit keer alleen. Marin capteert de sfeer van de jaren 1960 prima, maar blijkt toch vooral een autotekenaar. Callixte (Damien Schmitz), Marins tekencompagnon bij de vorige twee delen, is nu enkel verantwoordelijk voor de inkleuring.

Na vijf delen is het ons wel duidelijk: autojournaliste Margot kent haar stiel. Zelfs een lekke band houdt haar niet van haar doel, die vervangt ze liefst zelf.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: