Amorostasia 2
DEEL 2 VAN TRILOGIE
Amorostasia 2
KLIK
voor andere strips van
Cyril Bonin
AMOROSTASIA 2
Voor Altijd...

Cyril Bonin
Blloan | 128 p. | € 22,50 (HC)
De romantische drooglegging
Als je een gouden idee hebt, schrijft het verhaal zichzelf. Het is een waarheid als een koe, en Cyril Bonin kan dit alleen maar bevestigen. Al meer dan tweehonderdvijftig pagina's houdt de Fransman ons moeiteloos in de ban met zijn liefdesziekte Amorostasia.

Het verhaal begon simpel: als twee mensen dolverliefd zijn, verstijven ze onmiddellijk tot een standbeeld. Ze leven nog, maar belanden in een soort gelukzalige winterslaap. Het fenomeen begon in Parijs, maar is intussen uitgezaaid over heel de wereld. Wat begon als de ultieme uiting van romantiek, is vandaag, drie jaar na het eerste ziektegeval, de grootste bedreiging van de mensheid geworden. Om de rest van de wereldbevolking te redden van de ondergang, werd alle romantiek steeds kordater verbannen. Films, tv-series, kunstwerken,... werden gecensureerd. Mooie vrouwen moeten een armband met davidster dragen. Koppels moeten apart slapen. Kinderen worden enkel nog verwekt via IVF. En dan is er nog Anamorax, het verplichte medicijn dat alle liefdeshormonen stillegt. De dictatuur is alom. Het is dan ook geen wonder dat sommigen aan deze romantische drooglegging willen ontsnappen. Overal ontstaan dissidente groepjes mensen die willen leven, vrij zijn, verliefd worden. Op de achtergrond van dit alles volgen we nog de journaliste Olga Politof. Op het eind van het vorige deel verstijfde ook zij nadat ze verliefd werd op de opportunistische gigolo Kiran. Maar vandaag is ze plots, als allereerste amorostasiopatiënt, wakker geworden. Is zij de redding van de wereld?

Wat een lekker logisch en absurd scenario is dit toch! Cyril Bonin laat het allemaal op zich afkomen en verrast ons niet met zijn toekomstvisie. En eerlijk, elke ander stap zou dit verhaal ongeloofwaardig maken. Deze plot schrijft zichzelf. De dialogen schrijven zichzelf. Het biedt Bonin zelfs ruimte om extra pigment toe te voegen. Zo was de cameo van Marie/Marthe en Serge/Luc uit Magasin Général in het buurtwinkeltje te mooi om te laten liggen. En om even bij Régis Loisels bolle neuzen te blijven: de rondere vormen en de uitgepuurde lijnen die nu opduiken, maken van deze Bonin grafisch de meest toegankelijke ooit. Het enige jammere is dat de strip volledig bestaat uit gelaagde grijstinten. Een rode steunkleur — de liefde, weet je wel? — zou een extra toets kunnen toevoegen. Ach, we zijn weer pathetisch romantisch zeker?

Ook in dit tweede deel blijkt dat verliefd worden de gezondheid ernstige schade toebrengt. Spring uit de band en ontdek deze reeks. Op naar het slotdeel!
WOUTER PORTEMAN --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: