Alternative Facts
KORTVERHALEN
Alternative Facts
KLIK
voor andere strips van
Fred de Heij


KLIK
voor andere strips van
Noël Ummels
ALTERNATIVE FACTS
Trumps Werkelijkheid

Fred de Heij + Noël Ummels / Pieter Albert
Uitgeverij L | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Fun factor
Het stripblad Eppo publiceerde een tijd lang kortverhalen van de satirische reeks Alternative Facts door tekenaar Fred de Heij (Haas, Pulpman) en de scenaristen Noël Ummels (Carbeau) en Pieter Albert over het politieke fenomeen Donald Trump. In veertien kortverhalen presenteren ze Trumps doen en laten op het internationale, politieke toneel. Daarbij zijn werkelijke gebeurtenissen slechts de aanleiding voor volstrekt fictieve vertellingen — alternative facts dus — waarin Trump vaak aan het langste eind trekt. Die aanleidingen zijn bijvoorbeeld bezoeken aan Saoedi-Arabië en de paus of zijn reacties op Kim Jong-un, de klimaatverandering, de aanleg van de Dakota-oliepijpleiding en American Football-speler Colin Kaepernick of ook nog het buitenaardse verhaal achter de tweet Covfefe.

Trumps onbehouwen manier van handelen en communiceren hebben de auteurs perfect gevat, al is het niet zo moeilijk om zo'n extreem figuur nog wat dikker aan te zetten. De scenario's zijn spits, goed gevonden en kennen alle een climax waaruit zowel Trump-haters als -lovers garen kunnen spinnen om zelf commentaren op te verzinnen. Alternative Facts is een van de beste voorbeelden van geslaagde politieke satire zonder dat het zwaarwichtig of gemeen wordt, maar waarbij de fun factor centraal staat. Extra knipogen naar bekende figuren als Fran The Nanny Drescher, Kuifje, Asterix en andere internationale politici maken het nog wat grappiger.

Na de veertien gebundelde kortverhalen hielden de auteurs er in Eppo alweer mee op. Hopelijk is dat een tijdelijke beslissing of wachten ze eerst de verkoop van dit album af om ermee door te gaan. De werkelijke Trump is namelijk nog niet aan het eind van zijn termijn en Latijn... en daarna wacht hem misschien nog een termijn van vier jaar.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2018