Alleen op de Speelplaats
ALBUM MET GAGS
Alleen op de Speelplaats
KLIK
voor andere strips van
Bloz
ALLEEN OP DE SPEELPLAATS
Bloz + Ana / Bloz
Ballon Comics | 48 p. | € 6,95 (SC)
Hartverscheurend
Alleen op de Speelplaats. De titel op zich spreekt al boekdelen, en zeker wanneer we het meisje op de cover ver uit de buurt van de andere kinderen zien staan. We openen het boek en ons hart breekt opnieuw. Het meisje staart ons met haar onschuldige oogjes aan, wachtend om haar verhaal te vertellen. Voor dat effectief gebeurt, nemen de auteurs zelf het woord. Ze proberen ons het loodzware onderwerp rond pesten op een luchtige, redelijk humoristische manier over te brengen. Dat doen ze, gecombineerd met een erg vloeiende, jeugdige tekenstijl. Voor scenariste Ana, die uit eigen ervaringen put, is dit album haar stripdebuut, terwijl Bloz onder andere het tekenwerk verzorgde van de interessante Ballon-reeks Dino's.

Onze twee hoofdpersonages zijn Emma en Clara. Emma is het slachtoffer, terwijl de blonde Clara de klasdictator uithangt. Zij alleen bepaalt het reilen en zeilen van de groep: niemand mag naast Emma gaan zitten, ze mag ook niet meespelen en tot overmaat van ramp zorgt Clara ervoor dat niet Emma, maar zij op de klasgoudvis mag passen tijdens de vakantie... die dan nog eens sterft. Naast verbale agressie, wordt Emma ook lastiggevallen door Clara en de rest van de meisjes, die slaafs haar bevelen opvolgen uit angst zelf het slachtoffer te worden. Gelukkig zijn Emma's ouders een echte steun, die ervoor proberen te zorgen dat hun dochter zich ondanks alles gelukkig voelt. Ze stappen naar de school om het probleem te melden, maar daar botsen ze tegen de "onwetendheid"(lees: het negeren) van de directeur en Emma's leerkracht. Gelukkig ziet de juf het probleem toch in de loop van het verhaal, maar ingrijpen doet ze niet.

In dit one-shot wil de school het probleem niet zien en dat is helaas in de echte wereld soms ook zo. Gelukkig bestaan er heel wat workshops, nascholingen en sensibilisering rond pestgedrag, denk maar aan de Move tegen Pesten van jeugdzender Ketnet, verschillende confronterende films als Spijt en het pestbeleid van heel wat scholen. We zijn enorm opgetogen dat dit album naar het Nederlands is vertaald, vooral omdat het een waardevol dossier bevat. Hierin kan je de karakteristieken van pestgedrag vinden, de symptomen bij het slachtoffer, wat je kunt doen bij pestgedrag met tot slot bijkomende informatie voor ouders. Dit zou vaste leeskost moeten zijn op school, hoewel het voor de middelbare scholieren net iets extremer mag zijn om hen volledig wakker te schudden.
SEPPE COOLS --- september 2018