Alleen 11
Alleen 11
KLIK
voor andere strips van
Bruno Gazzotti


KLIK
voor andere strips van
Fabien Vehlmann
ALLEeN 11
Spijkerharde Wraak

Bruno Gazzotti + Fabien Vehlmann
Dupuis | 48 p. | € 7,95 (SC)
Op weg naar vuurwerk
Op een morgen komen vijf kinderen tot de vaststelling dat ze helemaal alleen zijn. In de rest van de stad is er geen enkele ziel meer te bespeuren. Na de initiële schok proberen ze niet alleen te achterhalen wat er gebeurd is, de vijf verschillende karakters zijn ook op elkaar aangewezen en dat blijkt, Lost en The Lord of the Flies indachtig, niet zo evident te zijn.
Dat was de premise van de eerste, supergoed onthaalde cyclus van Alleen. Intussen zijn we al drie delen in de tweede cyclus ver en daar gaat scenarist Fabien Vehlmann een beetje Game of Thrones en horrorfilms uit de jaren 1980 achterna.

Onze vijf helden, Dodji, Leïla, Yvan, Camille en Terry, zijn gevangengenomen door een stel psychopathische kinderen en worden in een arenagevecht tot een hoop sadistische proeven gedwongen. Het is het voorspel van een op til staande grote oorlog tussen leden van verschillende families. Het vijftal wordt uit elkaar gespeeld. De gevangen Leïla wordt gefolterd door Saul en zijn bende. Dodji heeft het in zijn gevangenis ook niet onder de knie. De kleine Terry is op de vlucht met een of ander monsterkind waar de reeks in grossiert en Camille is tot ieders verrassing het Middernachtskind geworden, de uitverkorene van de lage gebieden op wie iedereen zat te wachten. En de eeuwige student Yvan? Hij is gevlucht naar een kustdorp waar hij alleen probeert te overleven en nog steeds de puzzelstukken in elkaar probeert te leggen. Op een avond verschijnt Camille aan hem. Ze eist dat hij zich bij haar team komt aansluiten. Yvan weigert. Om hem te overhalen stuurt ze de Oplapper naar hem. 's Nachts ziet Yvan plots hoe hun eigen bus uit de zee komt gereden, boordevol zombiekinderen. De Oplapper!

Op zijn negenenveertigste beheert Bruno Gazzotti zijn vak als geen ander. Scenarist Vehlmann mag nog de meest ongelofelijke plotwendingen en zware dialogen uit zijn mouw schudden, de Luikenaar laat zijn tekeningen swingen als een bronstige stier die na vele maanden een groen blaadje in zijn wei aantreft. Zijn paginaopbouw is en blijft heel toegankelijk, dynamisch, maar vooral doelgericht. Bovendien is geen moeite hem te veel. Kijk eens naar de weelderige decors! Toch schrikken we ervan dat Bruno Gazzotti al even lang Alleen tekent als hij Soda tekende.

Na een ijzersterk begin hadden we gedacht dat de reeks al groter moest zijn. Enkele moeilijke, minder geïnspireerde delen van enkele jaren geleden, deden onze liefde wat bekoelen. Maar met deze tweede cyclus is Vehlmann deftig zijn schaakstukken aan het positioneren voor zijn grote finale. Met dit overgangsdeel staat nu ook Yvan in stelling. Het is nu enkel wachten tot de auteurs het vuur echt aan de lont steken. Go Fabien, go Bruno! Het is vuurwerktijd.
WOUTER PORTEMAN --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: