Aéropostale - Legendarische Piloten 2
COMPLEET VERHAAL
Aéropostale - Legendarische Piloten 2
KLIK
voor andere strips van
Patrick A. Dumas


KLIK
voor andere strips van
Christophe Bec
AÉROPOSTALE - LEGENDARISCHE PILOTEN 2
Mermoz

Patrick A. Dumas + Christophe Bec
Silvester | 48 p. | € 16,95 (HC)
Hachelijk
In 2015 verscheen het eerste deel van de reeks Aéropostale met per album een afgerond verhaal over een legendarische piloot die voor het Franse luchtvaartbedrijf Aéropostale (1918-1933) heeft gewerkt. Na Henri Guillaumet in deel 1 serveren Patrick A. Dumas en Christophe Bec ons in deel 2 een verhaal over Jean Mermoz. In oktober is Paul Vachet aan de beurt. De albums zijn geen strikte biografieën, maar verweven wel flashbacks uit de carrières van de geportretteerde piloten terwijl ze een hachelijk avontuur meemaken.

In dit album gaat het in feite om twee avonturen. We beginnen in 1930 wanneer Jean Mermoz met zijn bemanning de Zuid-Atlantische Oceaan probeert over te steken. Ze komen daarbij in een 'doldrum' terecht. Dat is een angstaanjagend weerfenomeen waarbij enorme zwarte wolkenmassa's samenpakken en de hele oceaan bedekken. Het doet Mermoz terugdenken aan hoe hij vier jaar geleden een noodlanding moest maken in de Zuid-Marokkaanse woestijn. Met een tolk — die geen woord Frans kent — ziet hij zich gedwongen de woestijn in te trekken op zoek naar de stad Juby. Hij weet alleen niet of die stad in het noorden of het zuiden van hun gestrande vliegtuig is te vinden. Bovendien liggen Moren op de loer die graag Fransen ontvoeren om een losgeld te kunnen eisen. Dat Mermoz het overleeft, weten we wel doordat het een flashback is, maar dat belet niet dat je als lezer geen verrassingen krijgt geserveerd. Terloops komen we te weten hoe Mermoz vliegenier werd.

Een dergelijke aanpak vinden we vermakelijker om ons historische figuren te leren kennen dan een droge opsomming van iemands cv. Christophe Bec kent het klappen van de zweep en gaat in de eerste plaats voor een meeslepende vertelling. Het realisme van Patrick A. Dumas is wat uitdrukkingsloos, maar de liefhebbers van vliegtuigen zullen zeker zijn technische werk appreciëren. De scènes in de storm brengt hij overtuigend in beeld, inclusief de aansprekende cover.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: