Een Knettergek Avontuur van Sigmund Freud: Een Hondenleven door Manu Larcenet op nummer 868
In dit album laat Manu Larcenet de historische figuur Sigmund Freud een avontuur beleven in de Far West. Het resultaat is een amusante botsing tussen twee werelden die onverzoenbaar leken, tot nu. Sigmund en zijn trouwe helper Igor verschepen naar de Nieuwe Wereld om daar de bevolking te overtuigen van de kwaliteiten van de psychoanalyse. De bevolking reageert echter redelijk afwijzend en Sigmund moet zich dan ook tevreden stellen met de zwerfhond Spot die pas ontsnapt is uit een gevangenis en op zoek is naar een ziel. Dit bizarre trio trekt doorheen de Amerikaanse woestenijen, op zoek naar een ziel voor Spot. Waar De Dagelijkse Worsteling veeleer de gevoelige Larcenet laat zien, leeft de auteur zich in dit album volledig uit in absurdisme en groteske humor. Toch verpakt hij ook hier ongemerkt een boodschap in zijn verhaal, zodat de humor nergens gratuit of vrijblijvend wordt.
 
De Avonturen van Nero 9: De Hoed van Geeraard de Duivel door Marc Sleen
Het Volk (1951, 1964, 1981, SC) / Standaard Uitgeverij (1999, SC)

Nero, in het vorig verhaal miljonair geworden en sindsdien gekleed in streepjesjas en slipjas, bezoekt met detektief Van Zwam en Jef Pedal de foor. Daar koopt hij voor een half miljoen zeer oude Belgische franken een hoge hoed van de goochelaar Prof. Plasticius. De hoed behoort echter toe aan Geeraard de Duivel, de tweede ik van Satan of Lucifer, die de hoed al driehonderd jaar kwijt is. Na een toevallige ontmoeting met Nero wil Geeraard zijn bezit terug. Maar Nero geeft niet af. In dit geliefde Nero-album maakt niet alleen Geeraard de Duivel zijn eerste opwachting, ook Madam Pheip is voor 't eerst van de partij. Ze was gebaseerd op een net zo fanatiek rokende vrouw uit Marc Sleens kindertijd waarvoor hij schrik had. Ze stal in de stripreeks nog menigmaal de show.


Aantal genomineerde albums van Marc Sleen: 25/2296
Wanneer Het Volk de krant De Nieuwe Gids opkocht, verschenen De Avonturen van Van Zwam vanaf 1 april 1950 in Het Volk, De Nieuwe Gids en De Antwerpse Gids. De voorpublicatie van de strip in Het Nieuws van den Dag en 't Vrije Volksblad vielen weg. Om de verwelkoming van Nero in Het Volk in de verf te zetten, viel speciaal voor die gelegenheid de stripreeks een groots opgezette lanceringspromotie te beurt, tot een kleurenfolder toe. Naast Piet Fluwijn en Bolleke en de hernemingen van eerdere Nero-verhalen — die voortaan in kleur werden afgedrukt — in 't Kapoentje, nam Marc Sleen in 1950 eveneens De Lustige Kapoentjes over van Bob De Moor. Voor De Volksmacht startte werkpaard Sleen met Stropke, in De Middenstand verscheen Doris Dobbel en in zowel Ons Zondagsblad als in 't Kapoentje krijgen we Joke Poke. Verder bracht in 1950 uitgeverij Desclée De Brouwer het derde Van Zwam-album uit: De Juwelen van Gaga-Pan, wat eigenlijk het zevende verhaal in de reeks is. Ook later zal bij de albumuitgave door Het Volk geen rekening worden gehouden met de chronologie van de verhalen.
 
Tijdens de voorpublicatie van dit Nero-verhaal, van 1 april tot 4 september 1950, verdeelde de koningskwestie het land in twee clans: zij die vóór de terugkeer waren van koning Leopold III (zoals de katholieke regeringspartij die in juni 1950 de verkiezingen won) en zij die er tegen waren. Het kwam eropneer dat Vlamingen en katholieken vooral vóór waren en de Walen en socialisten vooral tegen. Op 21 juli 1950, na een grootscheepse volksraadpleging, besliste de regering dat koning Leopold III mocht terugkeren. Daarop braken onlusten, stakingen, betogingen en rellen (sommige met dodelijke afloop) uit. Uiteindelijk besliste Leopold op 1 augustus zijn bevoegdheden over te dragen aan zijn oudste zoon, prins Boudewijn. Marc Sleen publiceerde dan in de katholieke krant Het Volk. Net zoals zijn collega's Willy Vandersteen (Op het Eiland Amoras), Bob De Moor en Hergé (De Scepter van Ottokar) stond hij aan de zijde van de koningsgezinden en liet dat duidelijk en veelvuldig merken in het verhaal.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010