Kronieken van de Zwarte Maan Special 1: Ghorghor Bey door Olivier Ledroit + François Froideval op nummer 715
In deze reeks met afgeronde verhalen wordt wat dieper ingegaan op de personages uit Kronieken van de Zwarte Maan vóór ze Wismerhill en Kop-of-Munt ontmoetten en zo de Zwarte Maan binnenrolden. Ghorghor Bey is de grappige legerleider die Wis en Kop-of-Munt in zijn leger opneemt in het begin van de oorspronkelijke saga. Er wordt een blik gegooid (maar niet te hard, want anders gooit hij terug) op zijn geboorte, op zijn jeugdjaren in zijn dorp en later, in een rondreizend circusgezelschap. We zien hoe hij bier leert drinken en steeds sterker en groter wordt, hoe hij aan zijn ring komt die hem regenereert en hoe hij uiteindelijk evolueert naar onze favoriete legerleider. Voor dit album kon François Froideval een beroep doen op de oorspronkelijke tekenaar van Kronieken van de Zwarte Maan, Olivier Ledroit.
 

Muchacho 1 door Emmanuel Lepage
Dupuis (2004, HC), collectie Vrije Vlucht

1976. In een door revolutie verscheurd Nicaragua wordt de jonge seminarist Gabriël door zijn gegoede familie naar een klein plattelandsdorp gestuurd. De opdracht van deze 'muchacho' is het ware geloof terug te brengen in de kleine kerkgemeenschap. En dat moet de wereldvreemde Gabriël doen met zijn grootste talent: schilderen. Priester Rubén vraagt Gabriël om een reusachtig fresco van een passietafereel. Maar dan met échte passie. Vanuit het ronde kerkraam observeert Gabriël, als een fotograaf door zijn lens turend, de ganse dorpsgemeenschap. Af en toe focussend op de wulpse Concepción, of de pathetische "Commandante" Buenaventura. Tot hij op een dag het ware licht in de ogen van de kleine Chiquitita kan vatten.

Aantal genomineerde albums van Emmanuel Lepage: 6/2296

 

Alle hoofd- en belangrijke nevenpersonages die Emmanuel Lepage ooit heeft getekend, zijn gemodelleerd naar ware mensen. Hij doet dat om te vermijden dat hij dezelfde trucjes zou gebruiken voor het tekenen van gezichten. Het enige personage dat hij volledig heeft uitgevonden, was Gabriël, de held van Muchacho. Om het zichzelf makkelijker te maken, sculpteerde hij wel in klei het hoofd van Gabriël. Zo had hij steeds een model in de buurt.
 
Vergelijk de beide covers van het tweeluik Muchacho eens. Identiek dezelfde houding, maar tegelijk enorm verschillend. Op de cover van deel 1 staat Gabriël er nog op geportretteerd als een ietwat naïeve seminarist. Op de cover van deel 2 is hij letterlijk en figuurlijk getekend door de verschrikkelijke situaties die hem te beurt vielen. Na Névé, waarin eveneens een homoseksueel personage de hoofdrol speelde, was Muchacho eens te meer een coming of age-verhaal geworden. De omstandigheden in Muchacho waren echter minder comfortabel.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010