Bibliografie van Jean-Yves Mitton
• Atilla... Mijn Geliefde
• Ben Hur
• Bloed & Stilte (deel 4 t/m 10)
• De Barbaren
• Gilgamesh
• Kroniek der Barbaren
• Ontmoetingen
• Schipbreukelingen
• The Phantom
• Vae Victis!
QUETZALCOATL 1-7
1. Twee Maïsbloemen - 2. De Bloedberg - 3. De Nachtmerries van Moctezuma - 4. De God van de Caraïben - 5. De Hoer n de Conquistador - 6. De Treurnacht - 7. Het Geheim van La Malinche


Jean-Yves Mitton • Saga Uitgaven (Collectie Mitton)
48 p. (HC & SC)
Lees, geniet en huiver

Het is bijna niet voor te stellen: je zit in de bioscoop te kijken naar een spannende film en langzaam begint de finale. Plotseling gaat het scherm op zwart, lampen gaan aan en er wordt omgeroepen dat de filmmaatschappij failliet is en dat was het dan. Voor je het weet, sta je weer op straat verdwaasd om je heen te kijken. Zo ongeveer zal menig stripliefhebber zich hebben gevoeld die de reeks Quetzalcoatl verzamelde.

Door het verdwijnen van uitgeverij Talent bleven veel reeksen onvertaald achter, hopend op een voortzetting. In de afgelopen jaren zijn de meeste krenten door andere uitgeverijen uit de strippap gevist. Zo nam Uitgeverij L het Lanfeust-universum over, het laatste deel (en eigenlijk de complete reeks in herdruk) van Vae Victis! werd al vrij snel door Saga Uitgaven vertaald en zelfs privédetective Frank Lincoln vond onderdak bij uitgeverij Medusa. En Quetzalcoatl dan? Dat bleef een lastig verhaal, wat met name te maken had met Franse uitgeefperikelen waardoor een vertaling steeds weer uitbleef. Gelukkig is het (alweer) Saga Uitgaven gelukt om deze prachtreeks alsnog volledig opnieuw te kunnen uitgeven. En het blijft een absolute aanrader, ook voor nieuwe lezers die een volledig afgerond verhaal in zeven delen willen lezen is dit een uitgelezen kans om hun stripverzameling uit te breiden. Het vertaalspook is definitief verjaagd.

Samen met Vae Victis! vinden we deze reeks behoren tot de hoogtepunten van Jean-Yves Mitton. Quetzalcoatl betekent in de Azteekse taal "gevederde slang" en verwijst naar een van de belangrijkste Azteekse goden. Het is dan ook in de Zuid- en Midden-Amerikaanse contreien waar de reeks zich afspeelt.

Met Twee Maïsbloemen begint het levensverhaal van de jonge Mixteekse boerin Maïana Xochitla. Ze groeit op in een boerendorp en is bezig met het ontdekken van het leven en de liefde. Terwijl haar trouwdag normaal gesproken een van de gelukkigste dagen van haar leven zou moeten zijn, is het voor Maïana het begin van een ware helletocht. Het huwelijksfeest en de nacht worden wreed verstoord door de troepen van generaal Quani Colotl, een Azteekse generaal van keizer Moctezuma. In naam van deze keizer voert hij de Bloemenoorlog uit met als voornaamste doel het plunderen van omliggende gebieden om zo veel mogelijk slaven te vangen voor op het offerblok. In het tweede deel, De Bloedberg, weet Maïana te overleven omdat ze de favoriete courtisane is van de generaal. Uiteindelijk schenkt hij Maïana aan de broer van de keizer, Cuachtemoc. Ze weet echter tijdelijk te ontsnappen, maar belandt uiteindelijk toch in de rij voor de offerpiramide. Terwijl ze ziet hoe bijna twintigduizend mensen worden geofferd, weet zij haar lot te ontwijken dankzij haar verloofde die dat duur komt te staan. In het deel 3, De Nachtmerrie van Moctezuma, belandt ze via enkele omwegen toch in het bed van de keizer die haar ook verkiest boven alle andere. Door een traumatische gebeurtenis (we gaan niet alles verklappen) in het vierde album, De God van de Caraïben, wil ze wraak nemen op de keizer en pleegt een mislukte aanslag waardoor ze in ongenade valt en moet vluchten. Door opstandelingen wordt ze gevraagd om op zoek te gaan naar de god Quetzalcoatl. Zijn terugkeer zou het einde van keizer Moctezuma inluiden. In deel 5, De Hoer en de Conquistador, denkt ze de god te hebben gevonden in het zogenoemde paleis van Quetzalcoatl. Dit blijkt echter een bordeel te zijn van een Spaanse officier. Maïana wordt gedwongen om als prostituee te werken. Dankzij een gouden masker trekt ze echter de aandacht van de Spaanse commandant Hernán Cortès. Dit laatste album verscheen in 2003 en toen begon het lange wachten.

Maar ruim twaalf jaar later weten we nu hoe verder gaat. In De Treurnacht is Hernán Cortès onder de indruk van Maïana's charmes en ze wordt ook zijn favoriete vrouw. Ze weet de hitsige conquistador zover te krijgen om op zoek te gaan naar de schat van Moctezuma en gidst de Spaanse soldaten en enkele andere indianenstammen terug naar de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. Verblind door goud vallen de Spanjaarden impulsief aan wat hen duur komt te staan. Het laatste album, Het Geheim van La Malinche, vormt een spannende apostheose. Lukt het Cortès om de stad te veroveren, wat gebeurt er met Moctezuma en wat is het lot van Maïana?

Als een rode draad door het verhaal vormt de biecht van Maïana tegen pater Enrico Segura. Deze biecht vindt vijf jaar na de dramatische gebeurtenissen onder Cortès plaats. Segura wordt gevraagd om Maïana de biecht af te nemen de avond voordat het tribunaal arriveert voor haar veroordeling. Lukt het de sympatieke pater om Maïana te behoeden voor de brandstapel? En zal ze hem haar geheim toevertrouwen? Dat geheim wil de Spaanse bisschop van Vera Cruz weten en daarom nodigde hij Segura uit.

We waren al onder de indruk van Mitton als schrijver en tekenaar en na het lezen van deze zevendelige reeks zijn we dat nog veel meer. Quetzalcoatl is een bijzonder verhaal dat zich afspeelt in een woelige periode van de wereldgeschiedenis.

We sluiten af met twee interessante weetjes: Hernán Cortès stierf op 62-jarige leeftijd in Sevilla. En het verhaal rondom Maïana is losjes gebaseerd op dat van La Malinche, ook bekend als Doña Marina of onder haar originele naam Malinalli Tenepal of Malintzin. Zij was de geliefde van Cortès en speelde een belangrijke rol als tolk en adviseur. Ze wordt in het hedendaagse Mexico beschouwd als verraadster, maar ook als symbolische moeder van het Mexicaanse volk. Ze is vermoedelijk overleden rond 1529.

Lees, geniet en huiver van dit meesterwerk van Mitton.

> DAI HEINEN — oktober 2015