Bibliografie van George R. R. Martin
• De Hagenridder - A Game of Thrones Prequel
A GAME OF THRONES 1-2


Tommy Patterson + Daniel Abraham/George R. R. Martin • Dark Dragon Books
64 p. (HC & SC)
Nieuwe kennismaking

De megapopulaire tv-serie Game of Thrones is illegaal de meest gedownloade serie ter wereld, maar de televisiebewerking van de romans van George R.R. Martin legt de Amerikaanse kabelzender HBO geen windeieren. Dat moest wel naar een stripversie leiden. En ook die haalde een eclatant succes. De eerste delen waren in de States in een mum van tijd uitverkocht en zijn inmiddels herdrukt. Een hardcoverbundeling van de eerste zes delen haalde de dag na verschijning de eerste plaats van de bestsellerslijst van The New York Times. Dark Dragon Books neemt de vertaling van de comicreeks op zich. De albums zullen met enige regelmaat en telkens per twee delen verschijnen tot de eerste reeks van twaalf albums, die de eerste roman en het eerste tv-seizoen hervertellen, compleet is.

In A Game of Thrones strijden enkele adellijke families om de macht van het mythische continent Westeros terwijl er in Essos, het uitgestrekte overzeese gebied, ook iets gaande is dat het leven van alle betrokkenen in de waagschaal werpt. Tal van andere verhaallijnen geven het verhaal meer dimensie. Die verhaallijnen worden gedreven door sterk uitgewerkte personages met vaak aangrijpende intriges. Tal van emoties, zonden en deugden passeren hierbij de revue. Maar in een vergoelijkend voorwoord stelt George R. R. Martin het heel duidelijk: "Dit is niet hetzelfde als de tv-serie". Met alle karakterkoppen en fraaie snoetjes uit die geweldige serie voor ogen zal je moeten wennen aan Tommy Pattersons versie. Het is een nieuwe kennismaking, een andere benadering, maar intrinsiek wel hetzelfde verhaal... en wat voor verhaal!

Patterson is geen uitmuntend tekenaar. We vrezen dan ook een beetje dat het potentiële verkoopsucces op dit moment meer door de naam van de tv-reeks komt dan door de uitwerking van de stripreeks. De eerste twee delen schrapen trouwens nog maar het topje van de ijsberg. Het moet eigenlijk nog allemaal goed en wel beginnen. Maar we zijn er zeker van dat, net zoals Martin het schrijft, je uiteindelijk van Tyrion, Jon, Sneeuw, Arya, Ned, Cersei, Sansa, Bran en de rest van de duizenden personages gaat houden. "Maar hecht je niet te veel aan hen want in A Game of Thrones zijn er maar twee uitkomsten: winnen of sterven."

> DAVID STEENHUYSE — mei 2013